En bild på Vårdförbundets ordförande Sineva RibeiroSineva Ribeiro

Fackförbund

Sjuksköterskorna flyr sina arbeten efter många år i branschen. Vårdförbundet vill få sjuksköterskorna att stanna genom att få igenom ett lönelyft på 10 000 kronor i månaden. I dagsläget mattas löneökningen av när den anställda passerat 40 år.

Vårförbundet ska nästa vecka inledda nya avtalsförhandlingar med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Förbundet arbetar just nu hårt för att få igenom ett kraftigt lönelyft för skickliga sjuksköterskor. Man vill se en löneökning på 10 000 kronor i månaden för sjuksköterskorna med hopp om att de då ska vilja stanna kvar i yrket.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att den kris som just nu pågår inom vården får sjuksköterskor med upp till 20 års erfarenhet att lämna yrket.

– På många arbetsplatser har den som jobbat längst i själva verket bara varit där i ett år, säger Sineva Ribeiro, till Arbetsvärlden.

En fjärde del av medlemmarna kan få löneökning

Vårdförbundet hoppas få igenom sina krav när avtalsförhandlingarna inleds. För att få löneökningen på 10 000 kronor ska sjuksköterskan först uppfylla ett antal kriterier. Förbundet har gjort egna beräkningar som visar att det borde röra sig om cirka 25 procent av medlemmarna.

Vårdförbundet har tänkt att pengarna till satsningen ska finansieras via statsbidrag.

[Ads1]

Likheter med lärarlönelyftet

Vårdförbundets förslag har flera likheter med lönelyftet för lärare. En kritik som väcktes mot lärarlyftet var att det var stora lokala skillnader. Sineva Ribeiro är dock inte orolig att lönelyftet inom vården skulle få motta sådan kritik.

– Det kommer säkert se olika ut på olika arbetsplatser, olika ställen ställer ju helt olika krav på dem som jobbar där. Sen ser det redan idag olika ut beroende på var i landet du arbetar. Vi har ju haft ett system med sifferlösa avtal och lokal lönesättning sedan år 2000.

Löneutvecklingen mattas av efter 40 års åldern

För många sjuksköterskor börjar löneutvecklingen försvagas efter att den anställde passerat 35 år. Bara fem år senare har löneutvecklingen mattats av helt och hållet. Dessutom avspeglas aldrig specialistutbildningar i lönen, berättar Ribeiro.

För att få ett lönelyft är det många sjuksköterskor som väljer att flytta till avdelningar med administrativt arbete.