Varför ska jag gå med i facket som egenföretagare?

Många tror att det bara är anställda som har nytta av att vara medlem i ett fackförbund. Men faktum är att det kan ha stora fördelar även för egenföretagare.

Som egenföretagare har du stor frihet i ditt arbete och kan inte bli uppsagd på samma sätt som en anställd. Men företagande innebär också risker, och ibland kan det kännas osäkert vart du ska vända dig vid problem.

Att vara medlem i ett fackförbund kan vara en trygghet i sådana situationer. Då slipper du stå helt ensam i ditt företagande, utan har alltid någon att ställa dina frågor till.

5 goda skäl att bli medlem i facket som egenföretagare

  1. Affärsjuridisk rådgivning. Fackförbund kan erbjuda expertrådgivning i frågor om avtal, fakturering och andra saker du behöver hantera i ditt företagande.
  2. Inkomstförsäkring. Tack vare inkomstförsäkringen som ingår kan du få ut mer i ersättning ifall du skulle bli arbetslös så småningom.
  3. Rabatter på försäkringar. Både du och företaget kan få ett bra skydd till lägre pris tack vare fackets erbjudanden på försäkringar.
  4. Hjälp med företagets ekonomi. Även ekonomiska frågor som exempelvis lön, bokföring och moms kan facket ge dig vägledning i.
  5. Kompetensutveckling. Fackförbund erbjuder ofta material, kurser och nätverksträffar som kan hjälpa dig att ständigt utvecklas vidare i ditt yrke och företagande.

Vad får en egenföretagare ut från fackförbundet?

För det första gäller de flesta av förbundets ordinarie förmåner även dig som är egenföretagare. Du kan få en inkomstförsäkring, andra försäkringar till bra priser och de rabatter som även anställda får ta del av. Du kan även få stöd och någon att prata med i frågor om jobbet eller privatlivet.

För det andra har många fackförbund särskilda erbjudanden till just företagare. Förutom coachning och rådgivning inom områden som är relevanta för dig finns ofta aktiviteter, rabatter och försäkringar som är framtagna specifikt för medlemmar med eget företag.

Vilka fackförbund kan företagare gå med i?

Många fackförbund är öppna för egenföretagare såväl som för anställda, men inte alla. Därmed är utbudet av fackförbund något mindre för dig som driver eget.

De flesta akademikerförbund inom Saco tar emot egenföretagare inom deras områden som medlemmar. Samma sak gäller många av TCO:s tjänstemannaförbund. Däremot är det väldigt få av arbetarförbunden inom LO som tillåter egenföretagare att bli medlemmar.

I jämförelsetabellen högst upp på sidan ser du alla fackförbund som är öppna för egenföretagare. Där kan du även filtrera sökresultatet ytterligare för att hitta det bästa fackförbundet för just dig och ditt företagande.

Vilket är det bästa fackförbundet för företagare?

Det bästa fackförbundet för egenföretagare beror helt och hållet på vad du jobbar med. Många fackförbund är yrkesspecifika, så finns det ett sådant för ditt yrke kan det vara något som passar.

Det finns även fackförbund som tar emot medlemmar från flera olika yrkesområden. Även de kan ha mycket att erbjuda dig som driver eget. Unionen, Ledarna och Akademikerförbundet SSR är några sådana exempel.

Bästa fackförbundet för egenföretagare
  • Affärsjuridisk rådgivning till egna företagare
  • Bra försäkringar för dig och företaget
  • Få stöd av experter i svåra tider

Precis som för anställda rekommenderar vi att du jämför fackförbund för det område just du jobbar med. Genom att titta på villkor, förmåner och avgifter kan du själv avgöra vilket fackförbund som passar dig bäst.

Vanliga frågor om fackförbund för egenföretagare

Kan egenföretagare gå med i facket?

Ja, det finns en hel del fackförbund som accepterar egenföretagare som medlemmar.

Varför ska jag gå med i ett fackförbund när jag driver företag?

Facket kan ge dig råd och stöd i ditt företagande och är experter på din bransch. Dessutom får du rabatt på försäkringar och många andra förmåner genom ett fackligt medlemskap.

Vilka fackförbund accepterar egenföretagare?

I vår tabell över fackförbund för egenföretagare kan du se vilka alternativ som finns.

Kan jag gå med i ett fackförbund som både anställd och egenföretagare?

Ja, om du både är anställd och driver eget kan du gå med i ett fackförbund. Välj helst ett fackförbund som passar både ditt företag och din anställning, så kan du få hjälp oavsett vilket av jobben du har frågor om.