Vad har hänt med Lärarförbundet?

I maj 2022 tog Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund beslutet att lägga ner sina respektive fackförbund för att bilda ett nytt gemensamt förbund för både lärare och studie- och yrkesvägledare. Det nya förbundet heter Sveriges Lärare och är med drygt 300 000 medlemmar Sveriges tredje största.

Vad händer med mitt medlemskap hos Lärarförbundet?

Den 1 januari 2023 bör ditt medlemskap hos Lärarförbundet ha flyttats över till Sveriges Lärare. Du behöver med andra ord inte göra något själv, utan är nu automatiskt medlem i Sveriges Lärares fackförbund i stället.

Kan jag behålla mina försäkringar?

Ja, du kan behålla din försäkringar. Övergången till Sveriges Lärare kommer inte heller att påverka ditt val av a-kassa, utan du ska kunna fortsätta vara medlem i den a-kassa du har i dagsläget. Är du osäker på vad som gäller rekommenderar vi att du kontaktar Sveriges Lärares kundtjänst.

Kan jag behålla mina medlemsförmåner?

Många av de förmåner som ingick hos Lärarförbundet får du även som medlem i Sveriges Lärare, men det finns ingen tydlig information om exakt alla medlemsförmåner följde med i flytten. Vi skulle rekommendera  dig att kontakta Sveriges Lärares support och höra vad som gäller.

Hur kontaktar jag Lärarförbundets support?

Eftersom Lärarförbundet nu är nedlagt och alla medlemmar har flyttats över till Sveriges Lärare är det supporten hos Sveriges Lärare du ska kontakta om du har frågor rörande ditt medlemskap eller allmänna funderingar.

Vanliga frågor om lärarförbundet

Vilken avgift hade Lärarförbundet?

Lärarförbundets medlemsavgift låg på 150 eller 290 kronor beroende på din sysselsättningsgrad. För nyexaminerade medlemmar var avgiften lägre, och för lärarstudenter helt gratis.

Kommer jag kunna behålla min medlemsavgift?

Medlemsavgiften för Sveriges Lärares yrkesverksamma medlemmar ligger på 280 kronor om du arbetar 75 procent eller mer och 140 kronor om du arbetar 74 procent eller mindre. Avgiften blir alltså något lägre än den du hade hos Lärarförbundet. 

Hade Lärarförbundet någon a-kassa?

Nej, Lärarförbundet hade inte någon egen a-kassa, men rekommenderade sina medlemmar att gå med i Lärarnas a-kassa.

Vilket blir mitt nya fackförbund?

Ditt nya fackförbund är sedan den 1 januari 2023 Sveriges Lärare.

Behöver jag göra något för att byta fackförbund?

Nej, du behöver inte göra något alls. Ditt medlemskap hos Lärarförbundet har automatiskt flyttats över till Sveriges Lärare.

Vilka förmåner hade Lärarförbundet?

Lärarförbundet erbjöd en hel del medlemsförmåner. Via medlemskapet fick du förmånliga lån, medlemstidningar, stipendier, pensionssparande i fonder och rabatter på resor, träning, utbildning och kurser.

Erbjöd Lärarförbundet någon inkomstförsäkring?

Ja, en inkomstförsäkring ingick i medlemskapet hos Lärarförbundet. Du kunde försäkra upp till 60 000 kronor i månaden och få ersättning i maximalt 200 dagar. Lärarförbundet erbjöd ingen tilläggsförsäkring till inkomstförsäkringen.

Erbjöd Lärarförbundet några andra försäkringar?

Förutom inkomstförsäkringen kunde du teckna flera andra förmånliga försäkringar som medlem i Lärarförbundet. Med medlemskapet fick du ett grundutbud med ett antal försäkringar som var gratis de tre första månaderna. I grundskyddet ingick livförsäkring, olycksfallsförsäkring och hemförsäkring, via Lärarförsäkringar. Du som är under 42 år fick dessutom en sjukförsäkring. 

Försäkringar som du kunde teckna till rabatterat pris var till exempel barnförsäkring, gravidförsäkringar, djurförsäkringar, villaförsäkring och musikinstrumentförsäkring.

Kunde man få rådgivning hos Lärarförbundet?

Ja, Lärarförbundet erbjöd flera olika typer av rådgivning till sina medlemmar. I medlemskapet ingick juridiskt stöd, lönecoachning, karriärtjänster, personlig rådgivning och pensionsrådgivning.

Hade Lärarförbundet erbjudanden för studenter?

Ja, Lärarförbundets studentmedlemmar fick flera förmånliga erbjudanden. Medlemskapet var helt gratis för dig som studerande och första året som lärare efter examen betalade du bara 100 kronor/månad. Som studentmedlem fick du även en gratis prenumeration på en ämnestidning och möjlighet att teckna särskilt anpassade studentförsäkringar.