Vad har hänt med Lärarnas Riksförbund?

Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet beslutade i maj 2022 att lägga ner sina förbund och i stället bilda det gemensamma fackförbundet Sveriges Lärare

Vad händer med mitt medlemskap hos Lärarnas Riksförbund?

Den 1 januari 2023 flyttades ditt medlemskap hos Lärarnas Riksförbund över till Sveriges Lärare. Du behöver alltså inte själv göra något för att byta förbund, utan bytet har redan skett automatiskt.

Kan jag behålla mina försäkringar?

Ja, du behåller dina försäkringar som du tecknade som medlem i Lärarnas Riksförbund.

Kan jag behålla mina medlemsförmåner?

Det framgår inte av informationen på Sveriges Lärares hemsida om exakt alla medlemsförmåner följde med i flytten från Lärarnas Riksförbund. Däremot verkar många av de medlemsförmåner som ingick i medlemskapet hos Lärarnas Riksförbund ingå även som medlem i Sveriges Lärare. Kontakta Sveriges Lärares kundtjänst och hör vad som gäller.

Kan jag kontakta Lärarnas Riksförbunds support?

Nej, eftersom Lärarnas Riksförbund har lagt ner verksamheten är det nu supporten hos Sveriges Lärare du får kontakta om du har frågor om ditt medlemskapet eller några andra funderingar.

Vanliga frågor om lärarnas riksförbund

Vilken avgift hade Lärarnas Riksförbund?

Lärarnas Riksförbunds medlemsavgift låg på 300 kronor.

Kommer jag kunna behålla min medlemsavgift?

Som medlem i Sveriges Lärare betalar du en lägre avgift än när du var med i Lärarnas Riksförbund. Så nej du behåller inte din medlemsavgift, men i det här fallet är det ju bara en fördel.

Hade Lärarnas Riksförbund någon a-kassa?

Lärarnas Riksförbund var anslutna till Akademikernas a-kassa. Var du medlem i den a-kassan fick du även en inkomstförsäkring via ditt medlemskap i förbundet.

Vilket blir mitt nya fackförbund?

Ditt nya fackförbund är Sveriges Lärare.

Behöver jag göra något för att byta fackförbund?

Nej, bytet mellan Lärarnas Riksförbund och Sveriges Lärare skedde helt automatiskt.

Vilka förmåner hade Lärarnas Riksförbund?

Lärarnas Riksförbunds medlemmar hade tillgång till hundratals rabatter online genom tjänsten Benify Deals. Rabatterna gällde mängder av produkter, tjänster och resor. I medlemskapet ingick även rabatter på Actics träningskort, el hos Mälarenergi och konstkurser i Bohuslän. Det fanns särskilt framtagna rabatter för pensionerade medlemmar, och du hade även möjlighet att pensionsspara via Lärarfonder.

Andra förmåner som ingick i medlemskapet var förmånliga lån, kurser och aktiviteter, stipendier och medlemstidningen Skolvärlden.

Erbjöd Lärarnas Riksförbund någon inkomstförsäkring?

Ja, var du även med i Akademikernas a-kassa fick du tillgång till en inkomstförsäkring som en del av medlemskapet i Lärarnas Riksförbund. Inkomstförsäkringen försäkrade upp till 60 000 kronor i högst 200 dagar. Det fanns ingen tilläggsförsäkring som kunde höja inkomsttaket eller utöka antalet ersättningsdagar.

Erbjöd Lärarnas Riksförbund andra försäkringar?

Ja, som medlem fick du hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring gratis i tre månader, och kunde sedan välja själv om du ville fortsätta ha försäkringarna. Det ingick även en sjukförsäkring för medlemmar under 42 år.

Utöver detta fanns ett enormt utbud av andra försäkringar att teckna via förbundet. Några exempel är barnförsäkring, sjukvårdsförsäkring, gravidförsäkringar, djurförsäkringar, seniorförsäkringar, studentförsäkringar och fritidshusförsäkring.

Kunde man få rådgivning hos Lärarnas Riksförbund?

Ja, hos Lärarnas Riksförbund kunde du få karriärrådgivning och hjälp att granska din Linkedin-profil och din jobbansökan, träna på anställningsintervjuer och planera din arbetssituation. På förbundets hemsida kunde du dessutom hitta lönestatistik och flera användbara löne- och arbetsverktyg.

Hade Lärarnas Riksförbund erbjudanden för studenter?

Som studerande till lärare eller studie- och yrkesvägledare fick du medlemskapet hos Lärarnas Riksförbund helt gratis. Första året efter examen behövde du bara betala en avgift på 100 kronor. Studerandemedlemmar fick även fri tillgång till det digitala läromedlet Clio, möjlighet att teckna en kombinerad olycksfall- och livförsäkring och chansen att bli nominerad till ett stipendium för bästa examensarbete.