Lärarförbundet

Lärarförbundet har över 230 000 medlemmar och riktar sig till lärare som söker bättre arbetsvillkor, kollektivavtal samt högre löner. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet och utöver detta finns ett generöst grundutbud med försäkringar som är gratis de första tre månaderna. Studenter kan teckna den förmånliga studerandeförsäkringen.

Medlemmar i Lärarförbundet får gratis prenumerationer på flera tidskrifter, inbjudningar till föreläsningar och panelsamtal, gratis utbildningar och kurser samt rabatterade priser på resor och hotell. Utöver allt detta får du också mycket bra låneavtal hos banker som SEB och Nordea. Det du saknar är sakförsäkringar samt pensionsrådgivning.

Lärarförbundet har en mycket innehållsrik hemsida där du bör få svar på de flesta frågor samt annan matnyttig information. Du har även rätt till juridiskt stöd via Lärarförbundets målsägandeservice. Hos supportavdelningen kan du via telefon, e-post, brev och kontaktformulär få hjälp och rådgivning alla vardagar

Kort info om Lärarförbundet

Medlemsavgift

50-325 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

230000 st

Centralorganisation

TCO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.5 av 5
4.5/5

I ditt medlemskap hos Lärarförbundet ingår flera förmåner och rabatterade erbjudanden. Dels får du prenumerationer på tidskrifterna Lärarnas Tidning och Pedagogiska Magasinet. Du kan även addera ett antal ämnes- och skolformstidningar till detta, för 21 kronor extra i månaden. Som medlem kan du även ta del av ett antal utbildningar och diskussioner. Inbjudningar till föreläsningar, panelsamtal och diverse utbildningar ingår nämligen i medlemskapet.

Du som medlem kan även hyra ett boende till rabatterat pris i stugbyn Riva del Sole på den italienska västkusten. Samma erbjudande gäller för Hotell Fjällgården i Åre. Dessutom kan du åka på kryssningar till rabatterat pris. Du kan även utnyttja förmånliga medlemslån via Swedbank, Nordea och SEB. Via Svenska Lärarfonder får du bra sparalternativ inför din pension. Fonderna har låga avgifter och bra förvaltning. 

Förmåner som ingår i Lärarförbundets medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
5.0/5

En inkomstförsäkring ingår när du tecknar medlemskap hos Lärarförbundet. Via Länsförsäkringar kan du få ersättning för förlorad inkomst vid ofrivillig arbetslöshet. Ersättningen består av 80 % av din tidigare lön upp till 200 dagar. Försäkringen gäller för inkomster upp till 60 000 kronor per månad och ska ses som att den täcker skillnaden för det a-kassan inte når upp till. Alla medlemmar i Lärarförbundet omfattas av inkomstförsäkringen, såvida du inte blev medlem före den 1 oktober 2009.

Du ska ha varit medlem i Lärarförbundet i minst 12 oavbrutna månader innan arbetslösheten för att få ut ersättningen. Då krävs också att du haft arbete under den tiden. Ersättningen gäller även om du sagt upp dig själv.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
60 000 kr/mån Max lön att försäkra 200 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
- Max lön att försäkra - Max ersättningsperiod - Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
4.0/5

Förutom inkomstförsäkringen kan du teckna flera ytterligare förmånliga försäkringar när du är medlem i Lärarförbundet. Dels har du ett grundutbud med ett antal försäkringar som är kostnadsfria de tre första månaderna. I grundskyddet ingår livförsäkring, olycksfallsförsäkring och hemförsäkring, via Lärarförsäkringar. Du som är under 42 år får dessutom en sjukförsäkring. Är du student har du möjlighet att teckna den speciella studerandeförsäkringen. Det är ett billigt alternativ som kombinerar liv-, olycksfalls- och diagnosförsäkring.

Studerandeförsäkringen kan tecknas fram till att du är 29 år. Är du under 32 år kan du också teckna ett ungdomspaket, som ger dig ett skydd som är mer omfattande än studentförsäkringen. 

Försäkringar som ingår i Lärarförbundets medlemsskap

 • Barnförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Livförsäkring
 • Sjukförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

-
4.0/5

På Lärarförbundets hemsida finns massvis med matnyttig information som gäller din lön som lärare. Här hittar du artiklar kring lönestatistik, tips inför lönesamtalet och andra råd. Detsamma gäller artiklar kring arbetstid, arbetsmiljö och ditt schema. Du kan även läsa in dig på de avtal och lagar som gäller dina rättigheter och villkor som lärare.

Via formuläret Min Kollega kan du ta kontakt med erfarna och engagerade lärare med frågor som rör ditt arbete. Observera att tjänsten har stängt under sommaren. Du kan då som vanligt kontakta din lokala avdelning. Du har även rätt till juridiskt stöd via Lärarförbundets målsägandeservice. Denna kan du kontakta om du utsatts för våld eller hot på ditt arbete. 

Rådgivning som ingår i Lärarförbundets medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

Lärarförbundets supportavdelning kan du kontakta för frågor via telefon, e-post och brev. Telefonväxeln når du mellan 8 och 17 på vardagar (tidigare stängningstid under sommaren). För frågor kring ditt medlemskap finns ett särskilt nummer att ringa. Du kan också skicka mail eller fylla i ett frågeformulär. Du kan även kontakta din lokala avdelning, kontaktuppgifter finns på hemsidan. Här finns även andra relaterade kontaktuppgifter du kan tänkas behöva.

Lärarförbundet är till för yrkesverksamma lärare. Hos Lärarförbundet kan även fritidspedagoger och lärarstudenter bli medlemmar. 

Om Lärarförbundet

Lärarförbundet är fackförbundet för dig som arbetar som lärare. Lärarförbundet arbetar ständigt för att lärare ska få bättre arbetsvillkor, bättre kollektivavtal och framförallt högre löner. Lärarförbundet erbjuder sina medlemmar stöd och trygghet och förbundet har över 230 000 medlemmar i landet. Fackförbundet försöker förbättra lärarnas ställning i samhället och med fler medlemmar, desto större inflytande.

Det arbete som lärare lägger ner, både när det gäller utbildning och i själva yrket, är stort. För att eleverna ska få en så bra och givande skolgång som möjligt är det viktigt att lärare prioriteras lönemässigt. Lärarförbundet driver frågor som är viktiga för deras medlemmar. Deras viktigaste frågor är att försöka hindra bristen på lärare samt att lärarna ska få högre löner och minskad arbetsbelasning.

Varför ska jag gå med i Lärarförbundet?

Att ha koll på alla sina rättigheter är inte det lättaste. Om du är medlem i Lärarförbundet kan du snabbt få en överblick över dina rättigheter och även se vilken lön du bör ha. Under arbetslivet uppstår det många situationer som kan vara obehagliga och svåra att hantera själv. Lärarförbundet kan hjälpa dig när tvister uppstår med din arbetsgivare eller när det kommer till förhandlingar om exempelvis ditt kollektivavtal eller din lön.

Gå till Lärarförbundet

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Lärarförbundet

Lärarförbundet har inga omdömen ännu