GöteborgsvarvetHamnarbetarförbundet ut i strejk. Foto: TasfotoNL / Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Hamnarbetarförbundet har varslat om strejk efter att förhandlingarna om ett eget kollektivavtal har strandat. Konflikten har trappats upp de senaste dagarna och nu har Sveriges Hamnar svarat med att lockouta medlemmarna i Hamnarbetarförbundet rapporterar GP.

Sveriges hamnar och Hamnarbetarförbundet som är en fristående fackförening har under det senaste halvåret haft flera förhandlingar om ett eget kollektivavtal för Hamnarbetarförbundet. Dessvärre utan någon framgång.

Strejkvarsel i nio hamnar

Under veckan har Hamnarbetarförbundet varslat om ett drygt tjugotal punktstrejker i inte mindre än nio hamnar runt om i Sverige och övertidsblockader i Gävle, Stockholm och Helsingborg, och nu har man även dragit in Göteborg i strejkerna. De kollektivavtal som man har erbjudit Hamnarbetarförbundet är ett så kallat hängavtal till Transport, vilket inte är tillräckligt och gör att man blir ett bihang till Transport. I onsdags kom beskedet om strejkvarsel där samtliga medlemmar i Hamnarbetarförbundet väntas gå ut i strejk söndag den 27 januari. 

[Ads1]

Varslet påverkar verksamheten allvarligt

LO-facket Transportarbetarförbundet är kritiska till den strejkvarsel som Hamnarbetarförbundet utlyst. Varslet påverkar de anställda och verksamheten allvarligt och man är mycket orolig. Per Winstén avtalssekreterare på Transport säger till GP att det här går tvärtemot det man arbetat hårt och länge för, han förstår inte varför hamnarbetarförbundet vill genomför det. Man har arbetat länge och hårt för att stärka Sveriges hamnar och skapa arbetstillfällen. 

Transportföretagens vd Mattias Dahl anser att man erbjudit Hamnarbetarförbundet ett kollektivavtal men att de svara med en mängd konfliktvarsel.

Upptrappning av konflikten

Konflikten trappas upp och Sveriges hamnar kontrar på Hamnarbetarförbundets strejkvarsel och utlyser en lockout vilket hindrar de anställda i berörda hamnar att arbeta under två dygn. Hamnarbetarförbundet skickade under torsdagsmorgonen en förhandlingsframställan till arbetsgivarsidan. Man har inte hört något från arbetsgivaren men man har fått besked om tvångsmedling från Medlingsinstitutet. Det kommer göras en varselinvändning från Hamnarbetarförbundet mot lockoutvarslen, då man anser att varseltiden är för kort.