två personer skakar händerHotell- och restaurangfacket och Visita är överens om löneökningen för det nya avtalet. Foto: Maksym Poriechkin/Shutterstock.com

Tvister

Hotell- och restaurangbranschen går inte ut i strejk. HRF och Visita har nämligen enats om en löneökning för det nya avtalet, skriver SvD Näringsliv. Både facket och arbetsgivaren är nöjda med utgången och glada över att konflikten inte ledde till blockad i en redan utsatt bransch.

I måndags kom Hotell- och restaurangfacket och Visita, en arbetsgivarorganisation, överens om ett avtal. Medlare i konflikten har lämnat ett bud som båda parterna har tackat ja till.

Det innebär att den strejk som HRF har varslat om har avblåsts. Den skulle ha omfattat 22 olika restauranger och ha inletts i går den 17 november.

HRF: Löneökning enligt märket och ordning och reda på scheman

Konfliktfrågan handlade om vilken löneökning som skulle gälla. HRF:s ordförande Malin Ackholt lyfter att den frågan varit viktigast från fackets sida.

Överenskommelsen landade i en ökning på 5,4 procent över 29 månader. Det följer det som kallas för märket, det vill säga ribban för löneökningar över flera branscher.

En annan viktig fråga var enligt Malin Ackholt att motverka missbruket av anställningsformer med enstaka dagars arbete. I och med det nya avtalet kommer det att bli mer ordning och reda i deras scheman, menar hon.

– Vi är väldigt nöjda med avtalet, som ger våra medlemmar en bra löneökning och en hel del ordning och reda i branschen, säger Malin Ackholt.

Visita: Överenskommelsen innebär arbetsro att hantera situationen runt pandemin

Även arbetsgivaren är glada över att strejken inte skedde. Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn säger att det har varit långa, tuffa förhandlingar, både med HRF och med medlaren.

Men tack vare överenskommelsen kan nu branschen få arbetsro och stabilitet att i stället fokusera på hanteringen av pandemin.

– Det är viktigt. I den situation som besöksnäringen befinner sig i nu har det ett stort värde att parterna kan träffa en överenskommelse utan konflikt, menar Torbjörn Granevärn.