man och kvinna skakar handIF Metall och Kommunal har efter nya avtalsförhandlingar valt att ansluta sig till las-uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Foto: Lipik Stock Media/Shutterstock.com

Arbetsrätt

I fredags stod det klart att LO-förbunden IF Metall och Kommunal efter nya förhandlingar har ändrat åsikt gällande las-överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK, och båda två ställer sig nu bakom avtalet. Det rapporterar Kollega.

Under höstens avtalsförhandlingar har fackförbund och arbetsgivare, PTK, Svenskt Näringsliv och LO, haft heta diskussioner om en egen las-uppgörelse som skulle kunna ersätta politikernas lagändring. Förhandlingarna utmynnade i ett nej från LO, som menade på att man inte löst alla frågor gällande medlemmarnas arbetsvillkor. Men i fredags, 4 december, stod det klart att IF Metall och Kommunal har ändrat sig och kommer nu båda två att ansluta sig till las-uppgörelsen.

Har lyckats täppa igen avgörande brister

Enligt IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson har man efter nya förhandlingar med PTK, Svenskt Näringsliv och Kommunal lyckats nå gemensamma beslut som ”täppt igen avgörande brister”.

– Nu är överenskommelsen så pass bra att IF Metall kan ansluta sig. Det är glädjande att även Kommunal gör samma bedömning, säger hon i ett pressmeddelande.

Förhandla om kollektivavtalad a-kassa

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä berättar under en presskonferens hur viktigt det har varit att lösa frågor som orsakat otrygghet på arbetsplatserna, till exempel som visstidsanställningar och bristfällig kompetensutveckling. Man har nu alltså nått framgång på flera punkter, men Säikkälä påpekar att det nu är av största vikt att även nå en överenskommelse om en kollektivavtalad a-kassa.

Förbundet vill att ersättningen från a-kassan ska vara så pass omfattande att man ska klara sig utan en tilläggsförsäkring om man blir arbetslös.

Kommunal har fått igenom viktiga justeringar

Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare, är också nöjd med resultatet av de nya förhandlingarna. Han menar att det var självklart för förbundet att förhandla fram bättre villkor för sina medlemmar, och berättar under presskonferensen att man fått gehör för sina yrkanden gällande frågor rörande allmän visstidsanställning och sänkt sysselsättningsgrad. Till exempel omfattas nu både visstidsanställda och personliga assistenter av omställningsförsäkringen.

Nu ska parterna lämna över avtalet till riksdagen och regeringen. Alla inblandade ser dock helst att fler förbund inom LO ansluter sig till överenskommelsen innan överlämnandet sker.