Solreneriets nystartade fackklubb inväntar förhandlingar med Fastighets.
ArbetsmarknadStädarna på Solreneriet i Stockholm har under hösten bildat en fackklubb. Den nybildade klubben har en önskan om att få möjlighet att ägna mer tid till fackligt arbete. Nu hoppas de på två timmar dagligen.
Det var i slutet av förra veckan som Fastighetsfolket rapporterade om att städare hos Stockholmsföretaget Solreneriet bildat ett klubb. Nu har fackförbundet Fastighets kallats till förhandling för klubbens förhoppning om mer tid till fackligt arbete.
Har haft problem med utbetalning av löner
Fastighetsfolket har tidigare rapporterat om städföretagets problem gällande utbetalning av korrekta löner till sina anställda. Under 2018 uppdagades de även att Solreneriet inte har betalat ut mertidstillägg till sina anställda under en flerårsperiod.
Missen rättades senare till genom att retroaktivt betala ut tillägget till de medarbetare som drabbats.
Sex månader senare fick flera av företagets städare ett mejl om att de för helgdagar under våren blivit betalda fel mertidsersättning. Pengar som Solreneriet skulle dra av på den nästkommande lönen.
[Ads1]
Klubben vill ha två timmar fackligt arbete dagligen
Förhandlingen mellan Fastighets och Solreneriets nystartade klubb kommer att äga rum under den pågående veckan. Fastighets vill föreslå att klubben får upp till 10 timmar fackligt arbete i veckan, två timmar per dag.
Skulle möjligheten till mer fackligt arbete utvecklas till mer jobb kommer klubben eventuellt behöva mer tid längre fram, det menar ombudsmannen Anna Erixon.
Förhandlingar kring schemaändringar och klubblokal är på gång
Förutom den redan planerade förhandlingen med Fastighets angående mer tid för fackligt arbete är förhandlingar angående schemaändringar och klubblokal på gång.
När båten som städarna arbetar på är borta under några veckor behöver schemat läggas om och som det ser ut nu kommer klubben få tillgång till en lokal där de kan fokusera på det fackliga arbetet.
– Enligt företaget ska det vara klart. Det känns bra att man inte kommer behöva trängas i något kyffe, säger Anna Erixon till Fastighetsfolket.