Närbild på kvinna som sitter vid dator och skriver.I alla fall fram till 2025 gäller gratis medlemskap för Kommunals studerandemedlemmar. Foto: iJeab/Shutterstock.com

Avgifter

Under måndagens förbundsmöte beslutade man bland annat om att återinföra gratis medlemskap för Kommunals studerande medlemmar. Gratismedlemskapet är dock bara tillfälligt eftersom det måste till en stadgeändring, vilket tidigast kan bli aktuellt 2025. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Igår gick Kommunals förbundsmöte av stapeln, och precis som vanligt behandlades frågor om medlemsavgifter, ekonomi och man redovisade även verksamhetsberättelsen. Under årets möte beslutade de 188 ombuden och förbundsstyrelsen bland annat att man ska återinföra gratis medlemskap för studerande.

Gratis för unga och vuxna som utbildar sig inom Kommunals branschområde

Gratismedlemskapet i Kommunal gäller både unga och vuxna som håller på att utbilda sig till ett yrke inom Kommunals branschområde. Det inkluderar närmare bestämt gymnasieelever och vuxenstuderande på barn- och fritidsprogrammet, naturbruksprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet. Studerandemedlemskapet ska även gälla studerande på andra utbildningar som har en inriktning mot förbundets yrken.

Nathalie Björkfeldt, ombud i Västra Götaland, drev denna fråga under förra årets kongress. Hon tycker att det är fantastiskt att man nu har fattat ett beslut.

– Nu kan flera unga vara medlemmar, det gör att Kommunal kan växa, säger hon i en kommentar.

Gratismedlemskapet är bara tillfälligt

Värt att nämna är dock att gratismedlemskapet bara är tillfälligt. Det krävs nämligen en ändring i stadgarna, vilket tidigast kan ske i samband med kongressen om två år. Så studerandemedlemskapet gäller alltså initialt fram till 2025.

Vad hände mer på Kommunals förbundsmöte?

Det var som sagt inte bara gratis medlemskap för studerande som klubbades igenom på Kommunals förbundsmöte. Här nedanför listar vi andra frågor som togs upp.

  • Förbundsstyrelsen meddelade att man i höst kommer presentera Kommunals strategi för att få igenom 30 timmars-vecka med bibehållen lön.
  • Ansvarsfrihet för förbundsstyrelsen röstades igenom med kraftig majoritet.
  • Man föreslog oförändrad medlemsavgift nästa år (det ligger nu på förbundsstyrelsens bord att ta ett formellt beslut).