ung undersköterska med munskydd talar med äldre man i rullstol med munskyddAtt anställa timvikarier på visstid ska förhoppningsvis både minska smittspridningen och stärka tillgången till personal inom kommunernas äldreomsorg. Foto: Inside Creative House/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Flera kommuner väljer att visstidsanställa sina timvikarier för att lösa personalbristen. Det kan även bidra till att minska smittspridningen i äldreomsorgen, skriver Kommunalarbetaren.

Smittspridningen under pandemin har varit extra allvarlig inom äldreomsorgen. En orsak till detta är den höga andelen timvikarier, som kommer och går utan ett fast schema. 2019 var en femtedel av personalen i äldreomsorgen timvikarier.

Tips! Läs gärna vår sammanställning av vilka anställningsformer som finns och vad de innebär.

Enligt en undersökning från SVT är det inte många kommuner som har ändrat sin anställningspolicy och erbjudit fler tillsvidareanställningar sedan pandemin startade. Däremot är det flera kommuner som har erbjudit redan deltidsanställda att gå upp i tid, och erbjudit timvikarier visstidsarbete på ett antal månader.

Hudiksvall: Ger personalen chans till ledighet

Hudiksvalls kommun erbjuder 50 av sina timanställda undersköterskor visstidsanställning fram till den 31 augusti 2021. Det beslutet fattades av kommunens krisledningsnämnd strax innan jul.

Syftet är dels att förstärka personalstyrkan i äldreomsorgen när sjukfrånvaron är väldigt hög, dels att ha större kontinuitet med återkommande personal på arbetsplatsen. Dessutom ger det möjlighet för medarbetare att kunna vara lediga för återhämtning när läget lugnar ner sig, skriver Mikael Löthstan, ordförande för Hudiksvalls krisledningsnämnd.

Kommunal: Bra, men kom ihåg deltidarna

Mia Larsson är ordförande för fackförbundet Kommunals sektion i Hudiksvall. Hon är nöjd med beslutet, men påpekar även att visstidsanställningarna inte hindrar deltidsanställda från att gå upp i tid om de vill det.

– Det är ju svårt att få tag på vikarier och de som jobbat har jobbat så himla mycket så det behövs verkligen också för att de ska få sin sommarsemester.

Timvikarier i Söderhamn får tre månaders visstidsanställning

Även i Söderhamn, grannkommun till Hudiksvall, har man beslutat att anställa timvikarier på visstid. Här erbjuder man tre månader. Ett annat sätt att lösa personalbristen har varit att flytta anställda från barnomsorgen till att jobba i äldreomsorgen i stället.

Veckan innan jul var Söderhamn den kommun som var värst drabbad av covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.