städare med städutrustning i handen går genom korridorEn del av städföretaget Winabs anställda har fått felaktig tjänstepension i tio års tid. Foto: Natali_ Mis/Shutterstock.com

Arbetsrätt

Städföretaget Winab får kritik från flera fackförbund. Anledningen är att de har missat att betala in tjänstepension till några anställda under hela tio års tid. Detta kom fram i en granskning som gjordes av Fastighets, skriver Fastighetsfolket.

Fackförbundet Fastighets har granskat utbetalningen av avtalspension hos de tusen företag som de har kollektivavtal med. Hos ett av dessa företag, städföretaget Winab, visade det sig finnas felaktigheter.

När sedan förbundet kallade till medlemsmöte kom det fram att alla de anställda som var på mötet hade fått fel avtalspension inbetald. Fastighets kontaktade sedan de övriga medlemmarna hos företaget, och elva av dem hade antingen fått felaktig avtalspension eller ingen pension alls.

Anställda får flera års pension utbetald i efterhand

Medlemmarna kommer nu att få den missade avtalspensionen för de senaste tio åren, efter förhandlingar mellan Winab och Fastighets. Därmed kommer fackförbundet att dra tillbaka det skadeståndsanspråk som de har väckt mot företaget.

– Det är allvarligt att våra medlemmar blivit snuvade på sin avtalspension. Men att de nu får tillbaka sina pengar är en viktig facklig seger, säger Nicklas Nilsson, den ombudsman som har representerat Fastighet i förhandlingarna.

Om Fastighets upptäcker att fler anställda har fått felaktig pension kommer de att få pensionen inbetald för fem år tillbaka. Nicklas Nilsson uppmanar därför alla anställda på Winab att kontrollera sin avtalspension i Fora, och ta hjälp av Fastighets om de behöver.

Felet beror på mänskliga faktorn, enligt vd

Winabs vd Nermin Kosaric berättar för Fastighetsfolket att avtalspensionerna har blivit fel av ett misstag. 

– Det är den mänskliga faktorn som orsakat felet, och det är något som kan hända alla. Men vi kommer att se över hur vi ska undvika att det här händer igen.

Han berättar också att företaget har kontrollerat inbetalningarna till övriga anställda, och att de inte har hittat några andra fel än de som redan har kommit fram.

Kommunal har också upptäckt brister hos Winab

Winab har också fått kritik från Kommunal. Företaget ansvarar för städningen i Katrineholms kommuns lokaler, och där har facket sett ett visst missnöje över arbetsvillkoren ända sedan företaget tog över arbetet, skriver Kommunalarbetaren. Förutom bemanning och scheman rör missnöjet även just avtalspension som inte har betalats in.

Kommunal har kopplat in en facklig ombudsman och tar nu strid för de anställdas villkor och rättigheter.