Två personer sitter nära och tittar i block.Efter att ha mötts av hård kritik har regeringen beslutat att lägga ner planerna på att utreda behovet av ytterligare karens. Foto: CucuMberStudio/Shutterstock.com

Nya regler

Efter kritik från olika håll har regeringen valt att backa i karensfrågan. Man kommer inte att utreda behovet av ytterligare karens, utan den nya utredningen kommer i stället att se över möjligheten att slopa karensen inom vård, omsorg och skola. Det skriver Arbetet.se.

Förra veckan meddelade regeringen att de lägger ner en utredning om hur man skulle kunna göra karensavdraget mer jämlikt. Däremot skulle en ny utredning tillsättas inom Socialdepartementet, där man inte bara skulle se över den befintliga karensen utan även, som regeringen har uttryckt det, “behovet av en självrisk vid pågående sjukskrivning”.

En sådan utredning hade med andra ord kunnat leda till ytterligare en karens, utöver karensavdraget som görs i början av en sjukperiod.

Regeringen backar efter skarp kritik

Regeringen möttes dock av skarp kritik från flera håll, och har därför backat. Man kommer alltså inte att utreda behovet av ytterligare karens. Den nya utredningen kommer i stället att fokusera på möjligheten till slopad karens i kontaktnära yrken som vård, omsorg och skola.

Facken positiva till regeringens beslut – men det krävs mer

Föga förvånande välkomnas regeringens beslut av facken. I ett inlägg på Twitter skriver Malin Ragnegård, Kommunals ordförande, att detta är ett bra steg i rätt riktning men att det fortfarande krävs mer. 

Hon menar att karensen är en orättvis straffavgift som egentligen bör tas bort helt och hållet.