Avtal

Tillsammans med Unionen har arbetsgivarorganisationen Almega bildat ett kollektivavtal utformat för gymbranschen. Sats ska bli en tryggare arbetsplats och snart är det dags för den nyetablerade klubben att plocka ut sin styrelse, skriver Arbetet. 

Redan i höstats tecknade arbetsgivarorganisationen Almega tillsammans med Unionen ett kollektivavtal. Något som kommer innebära en arbetsplats med tryggare villkor och förbättrade arbetsförhållanden för gymbranschens anställda. 

Nya styrelsen kommer väljas i höst

Styrelsen för den allra första fackklubben inom gymbranschen kommer väljas in i höst. Fackklubben består av 40 gym inom Stockholmsområdet.

Enligt Unionen fortsätter man se en ökning av tecknade kollektivavtal med arbetsgivare och fler nya fackklubbar bildas runt om i Stockholm. 

Sats personal ska få vara med och påverka

I och med att gymkedjan Sats har tecknat kollektivavtal tillsammans med Unionen har personalen inom gymbranschen nu möjlighet att påverka och bidra till förändrade arbetsvillkor. 

André Salazar Fornander, utvecklare och ansvarig för Unionens klubbar på Sats inom Stockholmsområdet menar att gymbranschen kommer att gynnas av att den är fackligt organiserad. 

Förutom att personalens möjligheter att påverka blir bättre kommer branschen bli mer attraktiv för arbetstagare.

Kollektivavtalet kom på tal när Sats gjorde om sitt lönesystem 2015

När Sats valde att göra ändringar i sitt lönesystem under 2015 hade Sats personal en vecka på sig att acceptera eller neka det nya systemet. Detta ledde till att en stor del av personalstyrkan lade fram kravet om ett eget kollektivavtal.

De som valde att neka det nya lönesystemet skulle de förlora sin anställning och av de träningsinstruktörer som valde att stanna kvar skulle flera drabbas av reducerade löner med upp till 50 procent.

Kollektivavtalet som infördes hösten 2017 har inneburit högre lägstalöner, tillgång till flexpension och höjt ob-tillägg. Men det som många inom gymbranschen ser som den viktigaste fördelen är att man som gymanställd nu har rätt att organisera sig.