person tittar ner på pilar som pekar åt vänster och högerA-kassa och fackförbund kräver två olika medlemskap. Bäst skydd får du om du blir medlem i båda. Foto: VTT Studio/Shutterstock.com

Fackförbund

A-kassa och fackförbund är två helt olika saker, men eftersom de kompletterar varandra och många gånger har liknande namn är de lätta att blanda ihop. Här reder vi ut begreppen och vad som ingår i vardera medlemskap.

Väldigt många går nu med i a-kassan för att skydda sin inkomst vid arbetslöshet. Medlemskap i a-kassan ger dig ersättning för stor del av din lön om du blir arbetslös.

Dock är det vanligt att blanda ihop medlemskapen i a-kassan och i ett fackförbund. Många tror att de kan få ersättning vid arbetslöshet om de bara är med i facket. Men faktum är att de är olika organisationer, med helt separata medlemskap.

A-kassan ger dig ersättning vid arbetslöshet

För att få arbetslöshetsersättning baserat på din lön måste du vara medlem i en a-kassa. Är du bara medlem i ett fackförbund kan du alltså inte få en sådan ersättning. Utan medlemskap i a-kassan har du bara rätt till en låg grundersättning på högst 510 kronor per dag när du är utan jobb.

A-kassan kan bara ge 80 procent av inkomster upp till en viss nivå. I vanliga fall gäller upp till 25 025 kronor i månadslön, men just nu täcks löner på upp till 33 000 kronor enligt de nya, tillfälliga reglerna.

Fackets inkomstförsäkring kan komplettera din a-kassa

Om du tjänar mer än det taket är det bra att ha en inkomstförsäkring, som har ett högre inkomsttak än a-kassan. På så sätt får du den ersättning som fattas för att du ska komma upp i 80 procent av din tidigare lön. En sådan inkomstförsäkring ingår i medlemskapet hos många fackförbund.

Dock kan inte få någon ersättning från din fackliga inkomstförsäkring utan att också vara medlem i a-kassan. Du behöver alltså båda medlemskapen för att kunna få all den ersättning som du har rätt till.

Facket kan också ge rådgivning

Ett exempel på organisationer som ofta blandas ihop är Lärarförbundet och Lärarnas a-kassa, enligt Lärarnas tidning.

– Många unga tror att Lärarnas a-kassa är detsamma som att gå med i Lärarförbundet, men det är två olika organisationer, säger Fredrik Sörbacken, som är ansvarig för medlemsförmånerna hos Lärarförbundet.

Förutom den inkomstförsäkring för upp till 60 000 kronor som ingår i medlemskapet, kan Lärarförbundet ge juridisk hjälp och rådgivning till medlemmar om deras arbetsmiljö. Enligt Fredrik Sörbacken är det många som utnyttjar den förmånen hos fackförbundet i samband med coronakrisen.