en man signerar avtalI fredags kom Fastighets och Almega överens om ett nytt treårigt avtal för städare i privata entreprenadföretag. Förhandlingarna ska ha varit tuffa men båda parter är nu nöjda med resultatet. Foto: Peshkova/Shutterstock.com

Avtal

Under fredagen tecknade Fastighets och arbetsgivarna i Almega ett nytt avtal för städare i privata entreprenadföretag. Det nya avtalet är på tre år och innefattar till exempel löneökningar, låglönesatsning, nya pensionsvillkor och reglerade villkor för nattarbete. Det rapporterar Fastighetsfolket.

Efter tuffa avtalsförhandlingar kunde Fastighets och arbetsgivarorgansiationen Almega till sist nå en överenskommelse, och båda parter är nu nöjda med det nya avtalet för städare i privata entreprenadföretag. Avtalet är på tre år, varav det sista året kan sägas upp, och lönerna höjs med totalt 1 387 kronor.

Fått igenom viktig låglönesatsning

För heltidsanställda höjs lönerna från den 1 januari med 757 kronor, och från den 1 juni 2022 med 630 kronor. För anställda som jobbar deltid höjs lönerna i enlighet med sysselsättningsgraden. Lägstalönen för anställda över 22 år kommer den 1 januari att höjas till 24 069 kronor, och från den 1 juni upp till 24 699 kronor. Jari Visshed, Fastighets avtalssekreterare är nöjd.

– Vi har fått igenom LO:s låglönesatsning som är viktig på det här avtalsområdet. Lägstalönerna höjs också med samma krontal, och alla är garanterade de löneökningar vi förhandlat fram, säger han till Fastighetsfolket.

Förbättring av de allmänna villkoren

Även arbetsgivarna i Almega är nöjda med det nya avtalet. Förhandlingschefen Marcus Lindström berättar för Fastighetsfolket att arbetsgivarsidan gått med på en 0,3-procentig låglönesatsning, men att man samtidigt gjort flertalet förbättringar när det gäller de allmänna villkoren.

I avtalet ryms bland annat förändringar när det gäller pensionen. Avtalspension kommer nu betalas in i tidigare ålder, och arbetsgivaren blir även skyldig att ange att inbetalningen gjorts på lönespecifikationen. Man har även reglerat villkoren för nattarbete och så kallade korta inhopp.

En preliminär uppgörelse

Än så länge är uppgörelsen mellan parterna preliminär. Ett beslut från Fastighets och Sekos förbundsstyrelse kvarstår.