Kvinna sitter vid kateder och håller händerna i ansiktet.Enligt Försäkringskassans rapport löper kvinnor mer än dubbelt så hög risk för stressrelaterad sjukfrånvaro jämfört med män. Foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock.com

Rapporter

Enligt Försäkringskassans årliga lägesrapport om psykisk ohälsa har antalet stressrelaterade sjukskrivningar nu nått nya rekordnivåer. Myndighetens analytiker Ulrik Lidwall menar dock att den negativa utvecklingen kan brytas genom att jobba förebyggande med arbetsmiljön och öka jämställdheten mellan kvinnor och män.

I ett pressmeddelande konstaterar Försäkringskassan att allt fler behöver sjukskriva sig på grund av stress, och detta trots kunskap om hur stressrelaterade sjukskrivningar faktiskt kan förebyggas. Mellan våren 2019 och våren 2024 ökade antalet stressrelaterade sjukskrivningar från 34 700 till 43 500, vilket motsvarar en uppgång på 25 procent. 

Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan tillika författare av rapporten, menar dock att det positiva är att man har kännedom om de bakomliggande orsakerna. Han tillägger att den dystra utvecklingen går att vända genom förebyggande arbete med arbetsmiljön och ökad jämställdhet mellan könen.

Risken att drabbas mer än dubbelt så hög för kvinnor

Enligt rapporten är risken för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa mer än dubbelt så hög för kvinnor som för män. Könsskillnaderna förstärks av det faktum att många kvinnor har så kallade riskyrken inom välfärdssektorn där det finns flera branscher med tydligt bristande arbetsmiljö.

Försäkringskassan menar att kvinnor dessutom tar större ansvar för hemmet och barnen än män, vilket då ofta leder till dubbel arbetsbörda.

Högre sjukfrånvaro bland personer med yngre barn

Rapporten visar att risken att drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa ökar tydligt i åldersgruppen 25–29 år och ligger på en högre nivå fram till 45-årsåldern, med en peak i 30–39-årsåldern. Man ser även ett tydligt mönster av högre sjukfrånvaro bland personer som har barn i förskole- och lågstadieåldern. Både sjukfrånvaro och stressrelaterad psykisk ohälsa är vanligare bland personer med fyra eller fler barn.

Balans mellan fritid och arbetsliv viktig faktor för att undvika att bli sjuk av stress

En faktor för att inte bli sjuk av stress är balans mellan arbetsliv och fritid,  och enligt Ulrik Lidwall kan det helt enkelt vara svårare för personer med fler och yngre barn att hitta den balansen och få chans att återhämta sig tillräckligt efter jobbet. Och eftersom kvinnor ofta tar ett större ansvar för barn och hem löper de också större risk att drabbas av sjukskrivning på grund av stress, sammanfattar Lidwall i pressmeddelandet.