Arbetsmarknaden känner fortfarande av pandemins effekter. Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är läget allvarligt
ArbetsmarknadUnder en presskonferens meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att läget på arbetsmarknaden är fortsatt ansträngt på grund av pandemins effekter. Men det är inte helt nattsvart, utan man ser även en svag ljusning i och med att nya jobb växer fram inom privat tjänstesektor och att behovet av personal inom vård och omsorg är stort. Det skriver Arbetsvärlden.
Pandemins effekter på Sveriges arbetsmarknad är påtagliga. I februari låg arbetslösheten på 8,8 procent, och under dagens presskonferens konstaterar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att läget fortfarande är allvarligt. Men hon tillägger att det även finns en svag ljusning i sikte. Nya jobb växer till exempel fram inom privat tjänstesektor, och inom vård och omsorg finns ett skriande behov av personal.
Antalet arbetslösa ungdomar och långtidsarbetslösa stiger
Trots att det i dagsläget finns 122 917 lediga jobb att söka, stiger både ungdomsarbetslösheten och långtidsarbetslösheten i landet – de som var långtidsarbetslösa redan innan pandemin ser nu ut att ha det ännu svårare att få en anställning. Eva Nordmark beskriver det hela som problematiskt, och menar att man skulle behöva göra en rejäl satsning på kompetensutveckling.
Enligt Nordmark kommer arbetsmarknaden vara tillbaka på ”normalnivå”, det vill säga nivån innan corona, först i slutet av 2022.
Vaccinet viktigt för utvecklingen på arbetsmarknaden
Hittills har drygt 1,5 miljoner svenskar fått den första vaccinsprutan mot covid-19. Eva Nordmark menar att vaccinet såklart är en viktig del för att kunna börja lätta på restriktionerna framöver, vilket i sin tur öppnar upp för fler och nya jobbmöjligheter. Hon betonar även vikten av att Sverige är ledande när det gäller utvecklingen av fler gröna jobb.
Lättare för ”nya” arbetslösa att hitta jobb
De som nyss blivit arbetslösa verkar relativt snabbt få en ny anställning, medan situationen för långtidsarbetslösa som sagt är tuffare än någonsin.
– De personer som har låg utbildning och är utrikesfödda har det fortsatt tufft på arbetsmarknaden. Andra grupper med stor arbetslöshet är ungdomar. I gruppen 16–24 år är 616 000 unga inskrivna i mars på Arbetsförmedlingen, berättar Eva Nordmark.