Andelen tjänstemän är inte bara större än andelen arbetare, utan den fackliga anslutningsgraden är dessutom betydligt högre. Det visar en rapport från Arena idé. Foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com
Enligt en rapport från tankesmedjan Arena idé är andelen tjänstemän dubbelt så stor som andelen arbetare på svensk arbetsmarknad. Den fackliga organisationsgraden är dessutom betydligt högre bland tjänstemän än bland arbetare, rapporterar Publikt.
Den nya rapporten visar att 7 av 10 personer inom svensk arbetskraft är fackligt organiserade. Bland tjänstemännen ligger organisationsgraden på hela 73 procent, vilket kan jämföras med 58 procent bland arbetarna. Däremot ser man att arbetarna har en högre andel förtroendevalda och även att kollektivavtalens täckningsgrad är högre.
Organisationsgraden steg under pandemin
Man såg en ökning av den fackliga organisationsgraden under pandemin, närmare bestämt 2020 och 2021. Från 68 procent 2019 till 70 procent 2021. Men efter pandemiåren vände den uppåtgående trenden åt motsatt håll, och 2023 var organisationsgraden tillbaka på 68 procent igen.
Bland tjänstemän i den offentliga sektorn sjönk organisationsgraden mer än i den privata sektorn mellan 2022 och 2023. Samma trend noteras även ur ett längre tidsperspektiv. Mellan åren 2006 och 2023 låg privattjänstemännens fackliga organisationsgrad på 69 procent i början av perioden så väl som i slutet av den, medan anslutningen i den offentliga sektorn sjönk från 89 till 81 procent.
Tjänstemannafacken starka ur nordiskt perspektiv
Men enligt Arena idé är Sveriges tjänstemannafack fortfarande unikt starka om man jämför med andra länder i Norden. Tankesmedjan menar att detta är särskilt tydligt när det gäller deras framträdande roll vid fastställandet av det så kallade “industrimärket” och även för det nya huvudavtalets tillkomst.
Du kan ladda ner rapporten Den svenska partsmodellen ur ett nordiskt perspektiv – facklig anslutning från Arena idés hemsida.