Lastfartyg och Transportföretagens vdTransportföretagens vd

Fackförbund

Hamnkonflikten fortsätter och nu varslar Hamnarbetarförbundet om ytterligare strejker, rapporterar Arbetet. Om konflikten pågår under en längre tid kommer det få konsekvenser för både klimatet och konsumenterna.

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Svenska Hamnar fortsätter. Fackförbundet varslar om ytterligare strejker i flera hamnar mellan 17–19 februari, rapporterar Arbetet.

De första strejkarna inleddes den 23 januari, vilket vi skrivit om tidigare. Precis som då väntas strejkarna pågå i ett par timmar per hamn. 

Svenska Hamnar varslar om lockouter

Den här gången har arbetsgivarorganisationen återigen varslat om lockouter som varar längre än strejkerna. Strejkerna väntas pågå i 2–4 timmar medan lockouterna väntas pågå i upp till 18 timmar.

Transportföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation där Svenska Hamnar ingår, tycker det är anmärkningsvärt att Hamnarbetarförbundet varslar om strejk eftersom att man sagt att man vill förhandla med Sveriges Hamnar.

– Vi är positiva till förhandling i medling och om Hamnarbetarförbundet menar allvar med sin vilja att förhandla förutsätter vi att de drar tillbaka sina varslade stridsåtgärder. Vi förhandlar inte direkt under liggande konflikt, säger Mattias Dahl, vd på Transportföretagen till Arbetet.

Kritiseras av Transport

Hamnarbetarförbundet strejkar för att man vill få till ett eget kollektivavtal med arbetsgivaren. Idag är det endast Transportarbetareförbundet som har kollektivavtal.

Transport är mycket kritiska till Hamnarbetarnas agerande som man anser är både olyckligt och oansvarigt. Man anser att det drabbar hela den svenska import- och exportindustrin vilket i längden även kan påverka klimatet om transporter måste flyttas över från haven till vägen.

Strejk kan påverka konsumenterna

En långdragen konflikt med flera strejker kan i slutändan påverka svenska konsumenter. SVT Nyheter Helsingborg har bland annat varit i kontakt med en Coop-butik som berättade att en längre konflikt i slutändan kommer synas på hyllorna. Många av butikens varor importeras via hamnar där strejker pågår.