Pressbild på lärarförbundets ordförande johanna jaara åstrand mot gula skolskåp.Nästa år bildas en ny gemensam organisering för Sveriges lärare och skolledare. Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand menar att de därmed når ett mål de strävat mot under flera år. Foto: Pressbild/Lärarförbundet

Fackförbund

I lördags meddelade Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund att de säger ja till en ny gemensam organisering för landets lärare och skolledare. Den 1 januari 2023 bildas Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare som tillsammans formar föreningen Facken inom utbildning. Det skriver Läraren.se som har pratat med Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Nu är beslutet fattat. Det blir en ny organisering för Sveriges lärare och skolledare i början av nästa år, vilket enligt Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand har varit ett mål de jobbat mot under väldigt lång tid.

Den 1 januari 2023 bildas de två nya fackförbunden Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare som kommer samla upp mot 330 000 medlemmar. Via föreningen Facken inom utbildning ska de tillsammans driva skolfrågor.

Positivt med en enad lärarkår

Johanna Jaara Åstrand tycker det känns helt fantastiskt att äntligen kunna samla professionen såväl som den lärarfackliga styrkan. Hon menar att de har sett de förödande konsekvenserna av en splittrad lärarkår, där en stor del av inflytandet har kommit i händerna på politiker och beslutsfattare.

– Nu kommer vi kunna stå enade bakom problembeskrivningar, lösningar och krav. Det kommer ha en stor betydelse för vilka fackliga framgångar vi kan skörda, säger hon till Läraren.se.

Skapat goda förutsättningar för de som kommer efter

Lärarförbundet har länge lyft fördelarna med en enda stor organisation i stället för att lärare och skolledare ska organiseras i två olika förbund, som det nu alltså har blivit. Men Johanna Jaara Åstrand väljer att glädjas åt det som de faktiskt lyckats åstadkomma, och menar att de får hitta passande former för att maxa den fackliga styrkan längre fram.

Hon tillägger att de nu har skapat riktigt bra förutsättningar för de som kommer efter.