Skylt med sveriges kommuner och regioners logga.Om strejken bryter ut är det första gången på drygt 20 år som anställda i Sveriges kommuner och regioner är tvungna att gå ut i konflikt för ett nytt avtal. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com

Tvister

Fackförbundet Kommunal har varslat om strejk för kommun- och regionanställda och anställda i kommunala bolag som har Sobona-avtal. Om parterna inte hittar en lösning bryter strejken ut torsdag den 18 april, rapporterar Arbetet.

Förra veckan avbröt Kommunal avtalsförhandlingarna med SKR och Sobona (Kommunala företagens arbetsgivarorganisation) efter att förbundet nekat det slutgiltiga budet. Och nu har de varslat om strejk, som kommer att bryta ut nästa torsdag klockan 07.00 om man inte lyckas nå en lösning innan dess.

Berör över 5 000 medlemmar över stora delar av landet

Strejken omfattar som sagt kommun- och regionanställda samt anställda i kommunala bolag som har Sobona-avtal, vilket innebär att det är över 5 000 medlemmar över hela landet som berörs.

Malin Ragnegård, Kommunals ordförande, påpekar i ett pressmeddelande att en strejk alltid är sista utvägen och inget som förbundet tar lätt på. Men hon tillägger att det helt enkelt inte finns några andra alternativ än att agera om SKR och Sobona inte kan komma överens.

I den flera månader långa avtalsförhandlingen mellan fack och arbetsgivare har en av knäckfrågorna varit Kommunals krav om att avskaffa dispensen vid avsteg från 11 timmars dygnsvila inom räddningstjänst och LSS. Enligt Kommunal har Sobona inte varit öppna för diskussion utan i stället lagt förslag som Kommunal snarare uppfattat som försämringar.

Varslet medför även blockader

I varslet ingår inte “bara” strejk utan även en nyanställningsblockad och en mer- och övertidsblockad i vissa kommuner. Dessa börjar också gälla den 18 april. Blockaderna innebär alltså att arbetsgivare inte kan anställa nya personer från det aktuella datumet, att de heltidsanställda inte får jobba övertid och att deltidsanställda inte får arbeta mertid.

Strejken kan skjutas upp om man är nära en lösning

Nästa steg är att ta in medlare vars uppgift blir att försöka lösa konflikten. Är konflikten inte löst innan nästa torsdag bryter strejken ut. Men skulle parterna vara nära en lösning kan den komma att skjutas upp.