Pressbild på lo:s ordförande susanna gideonssonEfter att LO fått igenom sina krav på förbättrade villkor vid omställning och hyvling kom beslutet att ansluta sig till las-avtalet. Organisationens ordförande Susanna Gideonsson är stolt över utgången. Foto: Fredrik Sandin Carlson/Shutterstock.com

Avtal

I onsdags kväll sa LO ja till det nya las-avtalet som till exempel både IF Metall och Kommunal redan har anslutit sig till. Beslutet innebär till exempel att förbundens privatanställda medlemmar får bättre villkor vid omställning. Det skriver Kommunalarbetaren.

Det var kanske ingen större överraskning att LO till sist beslöt sig för att säga ja till den nya las-överenskommelsen, även kallad huvudavtalet, med PTK och Svenskt Näringsliv. Förra veckan stod det klart att många av LO:s förbund svängt om i frågan och till exempel Kommunal och IF Metall är redan med på tåget. Det är dock upp till varje förbund att besluta om de ska ansluta sig eller ej.

Efter en rekommendation från styrelsen tog LO:s representantskap beslutet att ställa sig bakom avtalet, men inte utan vissa krav.

Alla LO-förbund ska få bättre villkor vid omställning

För att ansluta sig till las-avtalet hade LO som krav att samtliga LO-förbund, oavsett om man har valt att ta del av avtalet eller ej, får bättre villkor vid omställning. Till exempel ska även personer som är visstidsanställda och de som förlorar jobbet på grund av sjukdom kunna få hjälp av trygghetsfonden TSL. LO krävde även att förbunden ska omfattas av bättre villkor för medlemmar som drabbas av hyvling.

Vill vara med för att kunna påverka

LO:s ordförande Susanna Gideonsson är stolt över att man nu har tagit beslutet att ställa sig bakom avtalet, eftersom det innebär ett ansvarstagande från centralorganisationens sida.

– Överenskommelsen innehåller förbättringar kring till exempel visstidsanställningar och hyvling. Man ska komma ihåg att en fjärdedel av Sveriges arbetarkvinnor har en visstidsanställning. Dessutom kan vi inte stoppa det lagstiftningsarbete som är på gång – det är bättre att vara med och påverka, säger hon i ett pressmeddelande.