Den genomsnittliga inkomstskillnaden mellan kvinnor och män har ökat sedan 2020, enligt Medlingsinstitutets senaste rapport. Skillnaden i medianinkomst har däremot minskat. Foto: New Africa/Shutterstock.com
Medlingsinstitutets rapport om inkomstskillnader mellan kvinnor och män 2022 visar en skillnad på 23,3 procent. Det innebär att den genomsnittliga skillnaden har ökat med 1,2 procentenheter jämfört med rapporten för 2020.
På uppdrag av regeringen har Medlingsinstitutet ännu en gång gjort jämställdhetsanalyser av inkomstskillnader mellan kvinnor och män. Och det har utmynnat i rapporten Inkomstskillnader mellan kvinnor och män 2022.
Enligt analysen låg den genomsnittliga skillnaden mellan kvinnor och mäns disponibla inkomster på 23,3 procent 2022, medan medianinkomsten (det mittersta värdet) skilde sig med 18,4 procent.
Genomsnittliga skillnaden har ökat, och skillnaden i medianinkomst har minskat
När man jämför resultatet med Medlingsinstitutets rapport för 2020 så har den genomsnittliga skillnaden mellan kvinnor och mäns inkomster ökat med 1,2 procentenheter. Men när det gäller skillnaden i medianinkomst har siffran däremot minskat med 0,5 procentenheter.
Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo menar att ökningen av de genomsnittliga skillnaderna till stor del har att göra med att gruppen med de högsta inkomsterna pressar upp siffrorna, och den gruppen utgörs helt enkelt främst av män.
Men hon tillägger att man samtidigt ser minskade skillnader i en stor del av befolkningen.
Visar trend mot mindre skillnader i livsinkomst
Rapporten visar även hur livsinkomsterna skiljer sig mellan kvinnor och män födda olika årtionden. För personer födda 1950 låg livsinkomstskillnaden vid 72 års ålder på 26,9 procent. Kvinnorna hade tjänat totalt 13,4 miljoner kronor, och männen 18,4 miljoner.
Men trenden mot minskade skillnader i livsinkomst är tydlig. Om man tittar på livsinkomstskillnaden vid 40 år för personer födda 1950 låg den på 36,2 procent, och medan motsvarande siffra för personer födda 1980 landade på 21,7 procent. Det är alltså en minskning med 14,5 procentenheter.
Irene Wennemo menar att det stora genombrottet för ökad jämställdhet under 70- och 80-talen reflekteras tydligt i statistiken, men att utvecklingen inte alls har gått lika snabbt efter det.