Närbild på person som spelar gitarr på scen.SYMF och Musikerförbundet bildar ett gemensamt förbund igen. 1 januari 2025 ska sammanslagningen vara klar. Foto: Photo Smoothies/Shutterstock.com

Fackförbund

SYMF, Sveriges yrkesmusikerförbund, bildades efter en utbrytning från Musikerförbundet för cirka 40 år sedan, men nu ska de båda förbunden gå samman igen och bilda ett gemensamt fack för Sveriges musiker och artister. Frågan är bara vilken centralorganisation man ska tillhöra: LO, TCO eller ingen alls? Det rapporterar Arbetet.

Den 1 januari 2025 är det tänkt att sammanslagningen av Musikerförbundet och SYMF ska vara klar. Karin Inde, Musikerförbundets ordförande, säger i ett pressmeddelande att ett gemensamt förbund för Sveriges musiker och artister skulle innebära att deras röst och muskler blir starkare i opinionen.

40 år sedan som Musikerförbundet och SYMF gick skilda vägar

SYMF bildades faktiskt efter en utbrytning från Musikerförbundet för 40 år sedan, och valde då TCO som centralorganisation, medan Musikerförbundet tillhör LO. 

När det nu är dags för de två förbunden att återförenas är frågan vilken centralorganisation man ska tillhöra – om man ska tillhöra någon centralorganisation över huvud taget. Den frågan kommer nu att utredas vidare.

Känslomässigt beslut, men fördelarna med ett gemensamt förbund överväger

Gunnar Jönsson, ordförande för SYMF, menar att det såklart är ett känslomässigt beslut att lägga ner de respektive förbunden. Han tillägger dock att fördelarna som en sammanslagning kommer innebära för Sveriges yrkesmusiker måste överväga “alla sentimentala blockeringar”.

Minsta förbunden i respektive organisation

SYMF är med sina cirka 1 500 medlemmar i dag det minsta förbundet i TCO, och Musikerförbundet är med 2 500 medlemmar minst i LO.