Sverigedemokraternas och Handels logotyperPolitiskt engagemang i SD går inte att kombinera med ett förtroendeuppdrag för Handels

Tvister

Den klubbordförande som stängdes av från Handels på grund av ett fullmäktigeuppdrag för SD överklagar nu fackförbundets beslut. Enligt hennes juridiska ombud har kvinnan inte fått tillräcklig information om hur hon har brutit mot förbundets stadgar, skriver tidningen Arbetet.

Tidigare i år beslutade Handels förbundsstyrelse att stänga av en klubbordförande från Handels på grund av uppdrag för SD. Skälet var att kvinnan, som var klubbordförande i en Ica Maxi-butik i Skåne, sitter i kommunfullmäktige som representant för Sverigedemokraterna i sin hemkommun.

Handels motiverar beslutet med att SD:s verksamhet är oförenlig med organisationens ändamål, och att det därför bryter mot förbundets stadgar att tillåta henne att vara klubbordförande. Kvinnan får fortfarande vara medlem i Handels, men tillåts inte ha något förtroendeuppdrag i fackförbundet.

Kvinnan har nu överklagat beslutet till Handels förbundsråd. Ärendet ska tas upp på förbundsrådets sammanträde i maj.

Beslutet bygger på fördomar enligt juristen

Kvinnans juridiska ombud Anders Elvingsson kommenterar till Handelsnytt  att det saknas någon giltig grund till beslutet, och att det bygger på fördomar mot SD:s politik. 

– Det är förvånande från en organisation som bygger på jämlikhet och likabehandling.

Han menar vidare att kvinnan inte fått veta exakt hur hennes politiska uppdrag skulle bryta förbundets stadgar, och inte heller fått möjlighet att bemöta anklagelserna. Han lyfter också i överklagandet att kvinnan har varit engagerad i LO-förbund under lång tid och aktivt värvat medlemmar för att stärka förbundet.

Handels verksamhet är oförenlig med SD:s politik

Jens Lundberg som är pressekreterare för Handels håller inte med, utan anser att kvinnan har blivit informerad om grunden till beslutet.

– Vi har gjort tydligt för henne att förtroendeuppdrag i Handels inte går att kombinera med att arbeta politiskt för SD. Det är inte mer komplicerat än så.

Handels är inte ensamma i sin ståndpunkt, utan det har visat sig att flera fackförbund säger nej till SD.