Det var relativt få anställda som ansökte om ersättning för karensavdraget trots att de hade rätt till det, enligt en ny rapport från Försäkringskassan. Foto: fizkes/Shutterstock.com
RapporterEn ny rapport från Försäkringskassan visar att det bara var 55 procent av alla anställda som sökte ersättning för karensavdraget. Martina Granholm, analytiker på Försäkringskassan, konstaterar att det är svårt att säga exakt vad detta beror på, men att det kan ha att göra med brist på kännedom om att ersättningen fanns eller att det ekonomiska behovet helt enkelt inte varit så stort. Det skriver Arbetet.
Under pandemin infördes tillfälliga ersättningar i socialförsäkring i syfte att minska smittspridningen. Anställda kunde till exempel under två perioder mellan 2020 och 2022 söka ersättning för karensavdraget som annars görs på sjuklönen första sjukdagen.
Men nu visar en rapport från Försäkringskassan att det endast var 55 procent av de anställda som utnyttjade möjligheten att ansöka om ersättning.
Oklart varför 45 procent inte sökte ersättning
Det innebär alltså att 45 procent av alla anställda inte sökte ersättning, vilket är en förvånande hög andel. Martina Granholm, analytiker på Försäkringskassan, konstaterar att det är svårt att säga exakt vad detta beror på.
– Men en förklaring kan vara att man inte kände till att ersättningen fanns eller att man ansåg att man inte hade ekonomiskt behov av den, tillägger hon i pressmeddelandet.
67 procent sökte ersättning flera gånger
Rapporten visar att det var 33 procent (av de som nyttjade ersättningen) som ansökte om ersättning vid ett tillfälle, medan 67 procent sökte vid flera tillfällen.
Skiljer sig mellan olika yrkesgrupper
Siffrorna skiljer sig dock rätt rejält mellan olika yrkesgrupper. Anställda inom vård, skola och omsorg har använt ersättningen mest.
Bland förskollärare var det hela 74 procent som nyttjade karens-ersättningen, och bland undersköterskor och anställda på äldreboenden och inom hemtjänsten landade motsvarande siffra på 69 procent.