stor mängd människor med skyltar strejkar för klimatetPå fredag planeras strejker och manifestationer för klimatet över hela världen. Många svenska fackförbund tror dock inte att politisk strejk är den bästa lösningen för att ta ställning för klimatet. Foto: Holli / Shutterstock.com

Politik

På fredag sker den stora klimatstrejken som facket tidigare har uppmanats att delta i. Bara Syndikalisterna varslar om strejk och Handels medlemmar får delta på arbetstid. I övrigt uppmanar facken att låta verksamheten avgöra om det är möjligt att delta i manifestationerna, skriver Hotellrevyn.

Under sommaren uppmanade klimatrörelsen Fridays for future fackförbunden till att strejka för klimatet den 27 september. Mottagandet blev litet eftersom lagen innebär en del hinder för en sådan strejk. De flesta fackförbund ville hellre samtala om klimatfrågan än strejka.

Nu på fredag är det dags för den stora strejken, som avslutning på den pågående internationella kampanjen Global week for future.

Fackmedlemmar måste ta ledigt för att delta

Centralorganisationerna LO, TCO och Saco uppmanar fortfarande inte medlemmarna att gå ut i strejk. Däremot får medlemmar gärna delta i de manifestationer som anordnas ifall de får ledigt från arbetet.

Förutsättningen är att det fungerar för verksamheten även om anställda deltar i strejken. Det säger Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, som uppger att hon själv kommer att delta i strejken.

– Vi har ju en verksamhet som ska bedrivas. Jag kommer inte att göra en bedömning om det fungerar för verksamheten, det får närmsta chef göra.

Vidare trycker Malin Ackholt på att det behövs ett aktivt ställningstagande i klimatfrågan från alla håll. Men facket tror inte att politiska strejker är den rätta vägen att gå, menar hon.

Syndikalisterna strejkar, och Handels medlemmar får delta

Det enda förbundet som har varslat om strejk på fredag är Syndikalisterna. De har meddelat medlemmarnas arbetsgivare att de kommer att frånvara från jobbet under den tid som strejken pågår, skriver Handelsnytt. Även företaget Haglöfs stänger ner delar av verksamheten för att anställda ska kunna delta i klimatstrejken.

Även Handels tillåter sina medlemmar att delta i fredagens manifestationer på betald arbetstid, och uppmanar även att delta utanför arbetstid. Däremot utlyser inte Handels någon allmän strejk.

– En strejk skulle i det här fallet drabba arbetsgivare som är viktiga för en hållbar ekonomi, säger ordförande Susanna Gideonsson angående fackförbundets ställningstagare.

Manifestationer sker över hela världen på fredag

Initiativtagarna till Global week for future, däribland Fridays for future med svenska Greta Thunberg i spetsen, räknar med att 122 orter i Sverige kommer att delta med strejker och manifestationer, och över 1 600 andra städer i 141 olika länder.

Målet med strejken är att uppmana politiker och makthavare till att följa Parisavtalet och ta till åtgärder för att begränsa temperaturökningen som sker globalt. De uppmanas också att lyssna på forskning som görs om klimatet.