ung kvinna håller i en smartphoneLO tror att andra forum än just telefon kan vara ett bättre sätt att nå unga med frågor om sitt sommarjobb. Foto: Nestor Rizhniak/Shutterstock.com

Arbetsrätt

Det är allt mindre vanligt att unga ringer till LO:s fackliga hjälptelefon i samband med sitt sommarjobb. Många gånger beror det på att ungdomarna kan hitta svaret på sin fråga via hemsidan eller på annat sätt. Men LO funderar ändå på hur de ska kunna nå ut bättre till sommarjobbarna, skriver Kommunalarbetaren.

LO tillhandahåller en facklig hjälptelefon dit anställda kan höra av sig med frågor om sitt arbete. Under sommarmånaderna har hjälptelefonen extra bemanning för att kunna svara på frågor från unga sommarjobbare. Representanter från LO åker också runt i landet och möter unga på jobbet.

Frågor om lön och anställningsform är vanliga hos sommarjobbarna

Nu i slutet av sommaren är det tydligt vilka frågor som sommarjobbarna oftast har, berättar Josefin Johansson som är ungsekreterare på LO.

– Den vanligaste frågan handlar om lön. Har jag rätt lön? Men det är allt möjligt, som solskensavtal – att man får jobba när det är fint väder och får gå hem när det är dåligt väder.

Många som hörde av sig under sommaren var också osäkra på sin anställningsform, och många gånger hade de inte fått något anställningsbevis. Arbetsmiljö, uppsägning, arbetstider och medlemskap är andra ämnen som ofta kommer upp när unga hör av sig till LO. 

De flesta frågor kommer från Hotell- och restaurangfackets medlemmar. Näst vanligast är medlemmar från Handels och Kommunal.

Antalet telefonsamtal från unga minskar varje år

Sammanlagt tog LO:s hjälptelefon emot 400 samtal under sommaren. Det kom också in vissa frågor på mejl och i sociala medier. Enligt Josefin Johansson är det allt färre varje år som ringer till hjälptelefonen för att ställa sina frågor. 

– Man lyfter på luren mer och mer sällan och framför allt så googlar man mer. Det är också fler som klickar på sajten på de svar vi har där.

Detta är positivt på ett sätt, menar Josefin Johansson, eftersom man redan har kunnat hitta svaret på sin fråga. Men LO ser ändå ett behov av att vidareutveckla sin tillgänglighet, eftersom telefonsamtal kan vara känsligt och inte alltid är möjligt under arbetstid.

I nuläget tar LO emot frågor även via e-post, Facebook och Messenger, men man överväger att även tillhandahålla en chatt.