Pressbild på johanna jaara åstrand.Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand ser fram emot att börja samarbeta med de andra förbunden inom Saco. Foto: Pressbild/Lärarförbundet

Fackförbund

Nu står det klart. Saco har sagt ja till Lärarförbundets medlemsansökan, som från och med januari 2022 blir en del av sin nya ”familj”. I torsdags välkomnade centralorganisationen sin nya medlem och båda parter beskriver dagen som historisk. Det skriver Läraren.

I januari 2022 träder Lärarförbundet med sina 234 000 medlemmar in som en ny del av akademikernas centralorganisation Saco. Det var under torsdagen som en enad Saco-kongress röstade ja till förbundets medlemsansökan, och Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, beskriver ögonblicket som historiskt.

Hon berättar för Läraren att hon ser fram emot ett samarbete med de andra förbunden i Saco-familjen, och då kanske främst Lärarnas Riksförbund och Skolledarförbundet.

Hoppas på att snabbt kunna bidra till organisationens arbete

Just nu håller Saco sin kongress där man till exempel diskuterar inriktningen under de kommande fyra åren, och Johanna Jaara Åstrand hoppas att förbundet efter sitt inträde i januari snabbt kommer på plats och kan börja bidra till organisationens arbete.

Akademikerna får starkare röst

Även Sacos ordförande, Göran Arrius, beskriver beslutet att välkomna Lärarförbundet som historiskt. Hela utbildningskedjan finns nu samlade under samma tak, vilket såklart innebär att akademikernas röst ökar i styrka. Medlemsantalet kommer uppgå till nästan 1 miljon.

Göran Arrius tillägger att man nu även kommer kunna samlas kring frågor om skola och utbildning, där han menar att man som grupp såväl som enskilt förbund kommer stå starka i diskussionen.

Storleken är ingen utmaning

Att man som landets största akademikerorganisation nu ska ta emot ytterligare ett förbund, tror inte Göran Arrius ska bli någon större utmaning. Organisationen har så klart fört diskussioner om hur saker och ting ska hanteras, men storleken i sig ser han inte som ett problem.

– Den absolut viktigaste frågan är att vi blir en starkare röst för akademikerna, säger han till Läraren.