Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS, och Pontus Georgsson, förbundsordförande PappersGS och Pappers är inte med i lasöverenskommelsen. Men deras ordföranden Per-Olof Sjöö och Pontus Georgsson hoppas kunna hitta en omställningslösning även för deras medlemmar. Foto: Lazze Öst/GS och Pressbild/Pappers

Lagar

LO vill återuppta sina förhandlingar med Svenskt Näringsliv som avbröts i höstas. Den 27 maj planerar LO att kalla in sina representanter för att få mandat att förhandla specifikt om hur omställningsstödet ska lösas, skriver Dagens arbete.

LO och Svenskt Näringsliv förhandlade i höstas om nya regler i lagen om anställningsskydd. Men lasförhandlingarna kraschade när parterna inte kunde nå en överenskommelse.

Två av LO-förbunden, IF Metall och Kommunal, hoppade dock på lasuppgörelsen igen efter ytterligare förhandling.

Omställningsreglerna kan bli olika för olika yrkesgrupper

Det här innebär en risk för två olika system när det kommer till omställning för den som förlorat sitt jobb. Om några LO-förbund har huvudavtal och några inte det, kan arbetare i olika yrkesgrupper få olika möjligheter till stöd.

Anställda med kollektivavtal som omfattas av uppgörelsen kommer ha generösare regler än dem som inte har det. Till exempel skulle Pappers yrkesgrupper, som inte gått med på huvudavtalet, få sämre möjligheter till omställning än exempelvis en undersköterska inom Kommunals område.

LO vill bara förhandla om omställningsfrågan

Därför måste nu organisationen TSL, som hanterar omställningsstödet för LO, ha ett sätt för att hantera de olika systemen. Det är det som LO nu vill hitta en lösning för.

Förhandlingarna kommer bara fokusera på frågan om omställning den här gången. Önskan om fortsatt förhandling ska därför inte tolkas som att förbunden inom LO har ändrat ståndpunkt om lasutredningen i övrigt, enligt Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Även medlemmar utan huvudavtal måste få bra stöd

GS är ett av fackförbunden som inte anslutit sig till lasuppgörelsen. Deras förbundsordförande Per-Olof Sjöö lägger därför stor vikt i de nya förhandlingarna om las.

– Vad som än händer och hur det än blir måste vi få en lösning för alla inblandade. Oavsett om man som IF Metall och Kommunal har anslutit sig till huvudavtalet eller om man inte har gjort det.

Pontus Georgsson, ordförande för Pappers, är av samma åsikt. LO måste nu göra allt de kan för att välja en väg som blir bra för alla Sveriges arbetare, tycker han.