Pressbild på naturvetarnas förhandlingschef per sjödin.Naturvetarnas förhandlingschef per Sjödin menar att arbetet för jämställda löner borde ha kommit längre än så här, och att arbetsgivarna har en hemläxa att göra. Foto: Tobias Ohls

Rapporter

Enligt ny statistik från Naturvetarna har utbildade inom STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) högre löneutveckling än den genomsnittliga naturvetaren i andra branscher. Detta gäller dock inte för kvinnor, utan faktum är att gapet mellan män och kvinnor inte har varit så stort sedan 2014.

Naturvetarna har nyligen släppt årets lönestatistik, vilken visar att naturvetare inom IT har en högre löneutveckling jämfört med arbetsmarknaden i genomsnitt. Och det gäller framför allt för mjukvaruutvecklare som hade en utveckling på 10 procent förra året. Enligt statistiken låg lönehöjningen på 5,4 procent i snitt för naturvetare inom IT, vilket kan jämföras med 3,9 procent för arbetsmarknaden i helhet.

Per Sjödin, Naturvetarnas förhandlingschef, konstaterar att årets lönesiffror visar att förbundets medlemmar är eftertraktade i IT-branschen.

Fortsatt stort lönegap mellan män och kvinnor inom IT

Men statistiken visar också ett fortsatt stort lönegap mellan män och kvinnor inom IT. Efter 10 års yrkeserfarenhet tjänar kvinnor i snitt 86 procent av en mans lön, och detta trots samma befattningsnivå och arbetsuppgifter. För Naturvetarnas medlemmar inom IT i stort ligger gapet på 18 procent, vilket är det största som har noterats sedan 2014. 

Per Sjödin menar att det är arbetsgivaren som sätter lönen som ska se till att lönesättningen sker på sakliga grunder och inte är diskriminerande. Han tillägger att vi borde ha kommit längre än så här när det gäller arbetet för jämställda löner 2025, och att arbetsgivarna därför har en viktig hemläxa att göra.

Stora löneskillnader mellan privat och offentlig sektor

Statistiken visar att det även är fortsatt stora löneskillnader mellan anställda inom privat och offentlig sektor (i IT-branschen). Medellönen för en privatanställd naturvetare låg förra året på 62 700 kronor (med en löneutveckling på 6,2 procent), medan medellönen för statligt anställda låg på 50 800 kronor (5 procents ökning) och för anställda inom kommuner och regioner på 50 000 kronor (3,6 procents ökning).

Enligt Per Sjödin riskerar löneskillnaderna leda till kompetensbrist inom den offentliga sektorn.