Fastighets avtalssekreterare Jari Visshed är nöjd med det nya kollektivavtalet. Foto: Anna Ledin Wirén
AvtalNya kollektivavtal tecknas på rullande band ute på arbetsmarknaden, och nu har även Fastighets (Fastighetsanställdas Förbund) och Almega Fastighetsarbetsgivarna kommit överens om ett avtal som sträcker sig till 2023. Det rapporterar Fastighetsfolket.
I onsdags kunde Fastighets och arbetsgivarorganisationen Almega efter lyckade avtalsförhandlingar presentera det nya kollektivavtalet som omfattar cirka 6 500 anställda. Avtalet sträcker sig fram till 2023, och löneökningen ligger på 2,9 procent, motsvarande 818 kronor, från den 1 november 2020 och 2,3 procent, 670 kronor, från den 1 april 2022. Totalt blir det en summa på 1 488 kronor.
Avtalet innehåller låglönesatsning
Fastighets nya kollektivavtal innehåller även en låglönesatsning. Eftersom löneökningarna sätts i krontal, så kommer alla anställda som ligger under snittlönen 28 208 kronor få en högre höjning i procent. Fastighetsfolket har pratat med Jari Visshed, Fastighets avtalssekreterare, som ser mycket positivt på det nya avtalet.
– Jag tycker att vi har fått ut en hög lönenivå. Genom att vi gjort om löneutrymmet till ett krontal så gynnar det de lägst avlönade på avtalsområdet. Det är bland de högsta lägstalönerna inom LO. Jag tror att medlemmarna blir nöjda, tillägger han.
De retroaktiva löneökningarna uteblir
När parterna inom industrin avtalsförhandlade för ett par veckor sedan handlade många heta diskussioner om de anställda skulle få ut retroaktiva löneökningar eller ej. De retroaktiva lönerna uteblev, vilket därmed även blir fallet i Fastighets avtal.
Enligt industrins riktvärde
Totalt ligger alltså löneökningsnivån på 5,4 procent, vilket följer riktvärdet som sattes i industriavtalet. Enligt Stefan Lennström, avtalsansvarig förhandlare för Almega, är fastighetsarbetsgivarna mycket nöjda med att alla delar av det nya avtalet ryms inom riktvärdets ramar. Han menar att det ger stabilitet och trygghet till hela branschen.
Två olika arbetsgrupper ska utses
Parterna har även kommit överens om att utse två olika arbetsgrupper. En grupp kommer ha i uppgift att se över arbetstiderna i fastighetsbranschen. Det är mycket som har hänt genom åren och även arbetstiderna har förändrats.
Grupp nummer två kommer fokusera på att utreda sexuella trakasserier, och då framför allt situationer där trakasserierna begås av tredje part.