karl-petter thorwaldssonLO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson försäkrar att LO inte kommer att tillåta att saklig grund avskaffas från lagen om anställningsskydd. Foto: Fredrik Hjerling/LO

Arbetsrätt

LO, Svenskt Näringsliv och PTK har kommit överens om en avsiktsförklaring inför förhandlingar om lagen om anställningsskydd (las). Fackförbunden är dock fortfarande oroliga för att överenskommelsen ska avskaffa kravet på saklig grund för uppsägning.

I går morse beslutade LO-styrelsen att säga ja till avsiktsförklaringen, som sätter ramarna för kommande las-förhandlingar tillsammans med Svenskt Näringsliv och PTK. De fackförbund som tidigare har lämnat las-förhandlingarna reserverar sig dock från detta beslut, skriver Kommunalarbetaren.

LO-ordförande: Saklig grund ska vara kvar

Den frågan som har diskuterats mest kopplat till avsiktsförklaringen gäller begreppet saklig grund vid uppsägningar. Saklig grund innebär att det måste finnas något av två giltiga skäl till att säga upp en anställd: antingen arbetsbrist eller personliga skäl.

Från fackets sida har det funnit en oro över att arbetsgivarna vill ta bort formuleringen om saklig grund ur las, och därmed få större frihet att säga upp vilka anställda de vill. Men denna oro är löst grundad, menar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– Avsiktsförklaringen säger att det inte handlar om att införa fri uppsägningsrätt för arbetsgivarna. Vid dagens möte i LO-styrelsen markerade vi också tydligt att vi aldrig i förhandlingarna kommer att gå med på att avskaffa begreppet saklig grund, säger han till Kommunalarbetaren.

Kommunal tror inte att arbetsgivarna ändrar sig

I juni kommer LO att hålla en kongress, och efter det kommer förhandlingarna att tas upp på nytt. De fackförbund som har ställt sig utanför las-förhandlingarna funderar på att lämna ett förslag vid denna kongress om att LO inte får överge formuleringen om saklig grund för uppsägning.

Fackförbundet Kommunal står fast vid att hålla sig utanför förhandlingarna, och håller inte med om att saklig grund är räddad.

– Ingen skulle vara gladare än jag om Svenskt Näringsliv släpper sitt krav om att begreppet ska avskaffas. Men det tror jag inte på, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Kommunalarbetaren.