Pressbild på sacos orförande göran arrius.För att finansiera det nya omställningsstödet föreslår regeringen att räntorna på CSN-lån ska höjas. Sacos ordförande Göran Arrius beskriver förslaget som "genuint dumt" och menar att man kommer arbeta hårt för att det ska slopas. Foto: Knut Capra Pedersen

Fackförbund

Regeringen har utlovat ett omställningsstöd som ska underlätta för personer som vill återuppta sina studier mitt i livet, men det står nu klart att reformen delvis kommer att finansieras genom höjda räntor på alla CSN-lån som tecknats efter 1989. Centralorganisationerna Saco och TCO beskriver finansieringsmodellen som orättvis och berättar för Arbetsvärlden att de kommer jobba hårt för att få den slopad.

Regeringen har till följd av överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv, PTK, Kommunal och IF Metall nu lagt fram ett förslag om ett omställningsstöd som ska göra det lättare för personer som befinner sig mitt i livet att återuppta studierna. Stödet i sig är en välkommen reform, tycker både Saco och TCO, men finansieringsmodellen har väckt tydliga protester.

Omställningsstödet ska nämligen till viss del finansieras av höjda räntor på alla CSN-lån som tecknats från 1989 och framåt. Höjningen beräknas ligga på 900 procent, vilket innebär en ökning från dagens 0,05 procent till cirka 0,5 procent.

Saco kommer jobba hårt för att få förslaget slopat

Arbetsvärlden har pratat med Sacos ordförande Göran Arrius som beskriver finansieringsmodellen som ett ”genuint dumt förslag”. Han tillägger att man från organisationens sida kommer göra allt man kan för att det inte ska gå igenom.

– Sverige ska vara en kunskapsnation, det är bra för samhället om vi har en välutbildad befolkning, så därför ska vi uppmuntra folk att studera vidare. Det här får direkt motsatt effekt, säger han till Arbetsvärlden.

Kan drabba personer med sämre ekonomiska förutsättningar

Göran Arrius menar att de höjda räntorna på CSN-lånen kan innebära att personer med sämre ekonomiska förutsättningar inte vågar pluggar vidare på universitets- eller högskolenivå. Han tror även att finansieringsmodellen skulle kunna avskräcka folk från att börja plugga överhuvudtaget, eftersom det finns en risk att räntan höjs ytterligare om nya reformer ska bekostas.

TCO:s chef för ekonomi och arbetsmarknad, Sofia Hylander, är av samma åsikt. Omställningsstödet må vara efterlängtat, men precis som Göran Arrius menar hon att finansieringsmodellen är en dålig idé. Även TCO kommer jobba hårt för att förslaget ska slopas.