Tesla-skylt på husfasad.Nu meddelar Seko att de utökar sin blockad mot Tesla, och åtgärderna börjar gälla den 24 maj. Foto: Goran Of Sweden/Shutterstock.com

Tvister

I början av maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla, och nu har Seko gått ut med att de kommer utöka brevbärarblockaden mot företaget. Dessa stridsåtgärder träder i kraft den 24 maj, skriver Transportarbetaren.

Sedan slutet av oktober förra året har medlemmar i IF Metall strejkat på Tesla, och strax efter att strejken inleddes varslade Transport om sympatiåtgärder. Seko var också tidiga med att sluta upp bakom IF Metall och stoppade bland annat postutdelningen till Tesla, vilket till en början helt klart blev ett problem för företaget. Men Tesla rundade blockaden genom att beställa skyltar till andra adresser.

Därför har Seko nu meddelat att de kommer utöka blockaden, där anställda på Citymail och Postnord kommer sluta dela ut post på adresser som Tesla har registrerat hos Transportstyrelsen. Åtgärderna börjar gälla klockan 01.00 den 24 maj.

Täpper till möjligheten att kringgå sympatiåtgärderna

Sekos förbundsordförande Gabriella Laveccia menar att IF Metalls kamp även är Sekos. Enligt Laveccia försöker Tesla skaffa sig konkurrensfördelar genom att ge medarbetarna sämre löner och villkor överlag än de skulle ha haft med kollektivavtal. Seko utökar blockaden i syfte att hindra Tesla från att kringgå förbundets sympatiåtgärder.

– Den strid som nu IF Metall tar är viktig för hela den svenska kollektivavtalsmodellen, säger hon i ett pressmeddelande.

Unionen ökar trycket på Tesla

I början av maj gick Unionen in i Tesla-konflikten med en första sympatiåtgärd som trädde i kraft den 14 maj. Då upphörde allt arbete som Dekra Industrial AB gör på Teslas verkstäder, till exempel besiktiga fordonslyftar.

Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, säger i ett pressmeddelande att de kommer att försvara den svenska kollektivavtalsmodellen i alla lägen. Med sympatiåtgärderna på Dekra Industrial vill Unionen helt enkelt öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal.