händer skruvmejsel installerar larm på blå väggÄr Verisures anställda larminstallatörer och arbetare, eller säkerhetsexperter och tjänstemän? Det råder det delade meningar om. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Tvister

Larmföretaget Verisure har tecknat kollektivavtal med Elektrikerna för ett franchiseföretag i Stockholm. Men Verisure tänker inte tillämpa detta kollektivavtal, berättar Elektrikern.

Anledningen är att Elektrikerna riktar sig till arbetare, medan larminstallatörer ska betraktas som tjänstemän. Det menar Verisure med hänvisning till bransch- och arbetsgivarorganisationen Almega Säkerhetsföretagen.

En liknande tvist om larminstallatörernas facktillhörighet uppstod även i höstas, den gången på Verisures franchiseföretag i Göteborg.

Almega: Tjänstemannaavtalet gäller för larminstallatörer

Tidningen Elektrikern har inte fått någon kommentar från Verisure själva. Men via mejl har de frågat förbundsdirektören på Almega Säkerhetsföretagen, Richard Orgård, hur de ser på saken.

Han svarar då att kollektivavtalen på en arbetsplats självklart ska följas, men bara om det finns sådana tjänster som faktiskt omfattas av kollektivavtalet. Så länge en arbetsgivare bara har anställda med tjänstemannauppgifter har ett arbetaravtal ingen betydelse.

– Har företaget enbart tjänstemän anställda tillämpas tjänstemannaavtalet på alla anställda, oavsett i vilket fackförbund de är medlemmar.

Skulle arbetsgivaren däremot anställa en person som främst utför arbetaruppgifter kommer arbetaravtalet att användas, menar Richard Orgård vidare.

Unionen och Elektrikerna är oense om facktillhörigheten

Det är inte bara kring Verisure som det tvistats om ifall larminstallatörer är arbetare eller tjänstemän. För ett par år sedan hävdade både tjänstemannafacket Unionen och arbetarfacket Elektrikerna att de hade rätt att teckna kollektivavtal för yrkesgruppen på Sector alarm.

Ett tag gällde två olika avtal för larminstallatörerna på Sector alarm. Men hösten 2019 avgjordes ärendet i en skiljenämnd. Beslutet var då att Elektrikernas kollektivavtal var det som skulle gälla på just det företaget.

Medarbetarna ser sig som arbetare

I dagsläget är det Unionens tjänstemannaavtal som tillämpas på Verisure. Två medarbetare berättar för Elektrikern att deras titlar ändrades från larminstallatörer till säkerhetsexperter eller Verisure-representanter efter arbetsgivarens förhandlingar med facken.

Själva ser de sig fortfarande som installatörer, men nu förväntas de även ha en säljande roll. Förändringen ledde också till att månadslönen sänktes med flera tusen kronor.

– Hade jag velat bli säljare hade jag sökt en tjänst som säljare, inte som installatör, säger en av medarbetarna, som Elektrikern kallar för Sara.