Elektriker arbetar med kablar i ett vägguttag. Mikael Pettersson, förhandlingschef för Elektrikerna.Det känns skönt att elektrikerna på Tema Elektro äntligen har fått kollektivavtal, tycker Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson. Foto: Francescomoufotografo/Shutterstock.com och Diana Oldenburg/Elektrikerna

Avtal

I måndags meddelade fackförbundet Elektrikerna att de drar tillbaka varslen om nya strejker. Tema Elektro som tvisten gällde har nämligen tecknat kollektivavtal med förbundet, skriver tidningen Elektrikern.

Tvisten mellan Tema Elektro och Elektrikerna har varit långdragen och pågått så gott som hela sommaren. Den 2 juni varslade förbundet om både blockad och nedläggning av arbete på en arbetsplats i Skåne. Orsaken var att arbetsgivaren, Tema Elektro, vägrade teckna kollektivavtal med Elektrikerna.

Även om Elektrikerna flera gånger skjöt upp varslet hände ingenting mer. Så till slut blev varslet verklighet och elektrikerna på arbetsplatsen gick ut i strejk.

Byggnads påbörjade sympatistrejk

Fler fackförbund blev också involverade i tvisten. Byggnads valde att utlysa sympativarsel för att stödja Elektrikerna i deras sak. Varslet gällde en arbetsplats i Höör där Tema Elektro var underentreprenör.

Byggnads strejk och blockad påbörjades samma dag som kollektivavtalet ändå tecknades, vilket rapporterades av Byggnadsarbetaren. Lyckligtvis blev den alltså inte särskilt långvarig.

– Vi hoppas på en snabb lösning. Vi vill stötta elektrikerförbundet som vänt sig till oss med en begäran om sympatiåtgärder, kommenterade avtalsansvarig för Byggnads i Skåne, Roland Wiking.

Även Målarna varslade om sympatistrejk från den 23 augusti, men den kommer alltså inte att behöva genomföras.

Förhandlingschef: Långa och bra diskussioner

Mikael Pettersson är förhandlingschef för Elektrikerna i den här frågan. Han tycker att det känns bra att äntligen ha kommit i mål och ha kommit överens med Tema Elektro om kollektivavtalade villkor.

– Vi har haft långa och bra diskussioner nu under eftermiddagen där vi landade i att företaget valde att teckna för branschen gällande kollektivavtal, sa Mikael Pettersson till Tidningen Elektrikern i måndags.

Det här är det tredje varslet på några månader som lett till kollektivavtal för Elektrikerna. Förutom den här gången har Elektrikerna varslat om stridsåtgärder mot ett larmföretag i Halmstad och mot ett solcellsföretag i Uppsala.