Green på golfbana med solnedgång eller uppgång i bakgrunden.Golfbanearbetare är en av de yrkesgrupper som kommer gå över från Kommunal till Fastighets. Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/Shutterstock.com

Fackförbund

Under LO:s kongress beslutade man bland annat att golfbanearbetare och anställda inom hästnäringen kommer att organiseras av Fastighets istället för Kommunal framöver. Andra yrkesgrupper inom “grön näring” ska Seko, Handels, Livs och Hotell- och restaurangfacket ta över. Det rapporterar Fastighetsfolket.

Idag omfattas anställda inom den så kallade gröna näringen, det vill säga jordbruk, trädgård och djurvård, av Kommunal. Till LO:s kongress föreslog de dock att dessa medlemmar ska organiseras av andra förbund. 

Fastighet tar över golfbanearbetare och anställda inom hästnäring

På själva kongressen kom man bland annat fram till att golfbanearbetare och anställda på ridhusföretag ska omfattas av Fastighets. Andra yrkesgrupper inom grön näring kommer att organiseras  av Seko, Livs, Handels och Hotell- och restaurangfacket. Totalt är det 4 900 medlemmar som kommer att tas över av andra förbund

Joakim Oscarsson, Fastighets avtalssekreterare, menar att detta är ett historiskt beslut som  gör att förbundet breddas och växer. Han tycker att det är ett klokt beslut av Kommunal, som nu kommer kunna lägga större fokus på sin kärnverksamhet.

Intensiv period väntar för Fastighets

Kommunal har i dagsläget 1 300 medlemmar som är anställda på golfbanor och inom hästnäringen, och enligt Joakim Oscarsson väntar en intensiv värvningsperiod för Fastighets. Potentiella medlemmar finns på 490 golfbanor runt om i landet, och han menar att förbundet måste vara ute på arbetsplatserna och se till att medlemmarna kommer över till dem.

När det gäller medlemmarna på ridhusföretagen är det många mindre arbetsplatser Fastighets måste försöka nå ut till.

Ska tillhöra branschavdelningen för Ideella och idéburna arbetsgivare

Fastighets nya medlemmar kommer att tillhöra förbundets branschavdelning för de som jobbar för ideella och idéburna arbetsgivare. Till exempel de som jobbar i parker och på Folkets hus och liknande.

De nuvarande kollektivavtalen för dessa två yrkesgrupper löper ut 2025, och i samband med det kommer Fastighets att ta över avtalen successivt.