Hur blir jag medlem i ett fackförbund?

För att bli medlem i ett fackförbund behöver du först ta reda på vilka fackförbund som finns att välja för ditt yrkesområde. När du bestämt vilket fackförbund du vill bli medlem i kan du enkelt klicka dig vidare till fackförbundets hemsida för att ansöka om att bli medlem.

Efter att du skickat in ansökan brukar de flesta fackförbund gå igenom din ansökan för att se till att du uppfyller de kriterier som krävs för att bli medlem. Uppfyller du alla kriterier blir du medlem i fackförbundet inom några dagar.

Se vilka fackförbund du kan bli medlem i

Nästan alla kan bli medlemmar i något fackförbund

Många tror att fackförbund bara gäller för löntagare. Men sanningen är att de flesta grupper i samhället kan vara medlem i ett fackförbund.

Ett minimikrav för att gå med i ett fackförbund är att du är minst 15 år gammal. I vissa fall måste du även kunna visa upp en examen eller utbildning inom ett visst specifikt yrkesområde. Du kan även bli medlem i ett fackförbund som student och vara medlem som pensionär.

Exempel: Hanna arbetar som ekonom och vill bli medlem i ett fackförbund eftersom hon förstått att det kan innebära många fördelar. Hon börjar med att ta reda på vilka fackförbund hon har möjlighet att gå med i genom att söka på sitt yrke. Med hjälp av jämförelsetabellen kommer hon fram till att Unionen är det bästa fackförbundet för henne.

Hanna vill läsa mer om medlemskapet och går vidare till Unionens hemsida. När hon fått ytterligare information fyller hon i ansökningsformuläret och skickar in sin ansökan.

4 steg för att bli medlem i ett fackförbund

  1. Hitta rätt fackförbund för ditt yrke. Vill du bli medlem i ett fackförbund måste du först hitta ett fackförbund som täcker det yrkesområde du arbetar inom. Att välja fackförbund kan låta svårt men är egentligen väldigt enkelt om du börjar med att jämföra olika fackförbund. När du angett vilket yrke du arbetar med får du automatiskt upp en jämförelsetabell över de fackförbund du kan gå med i. Därefter kan du enkelt välja det fackförbund som passar dig genom att titta på betyg, antal medlemmar och månadsavgift.
  2. Klick dig vidare till fackets hemsida. När du valt ett fackförbund som passar dig kan du enkelt gå vidare till fackförbundets hemsida. Där kan du läsa mer om förmåner och andra fördelar med ditt medlemskap. På fackförbundets hemsida kan du även få tillgång till ansökningsblanketter eller ansöka om medlemskap direkt på sidan.
  3. Fyll i din ansökan. När du ansöker om medlemskap i ett fackförbund lämnar du uppgifter om dig själv, din arbetsgivare, om du har en anställning eller vilken utbildning du går (ifall du går med i fackförbundet som student). Ibland är ansökan på nätet det enda du behöver göra. I andra fall är det en intresseanmälan, vilket innebär att en företrädare för fackförbundet kommer kontakta dig för att få mer information.
  4. Medlemskapet godkänns av fackförbundet. Oftast blir du inte medlem automatiskt, utan fackförbundet måste handlägga och godkänna din ansökan för att se att du uppfyller de krav som finns för medlemskap. Du kan bara vara medlem i ett fackförbund åt gången. Är du redan är medlem i ett kan du byta fackförbund i stället för att ansöka om ett nytt.

När din ansökan väl är godkänd, vilket oftast går ganska snabbt, är du medlem i fackförbundet och kan ta del av alla de förmåner som de erbjuder.

Tänk på att vissa fackförbund har en viss karenstid. Det innebär att en del tjänster kan du bara ta del av efter en viss tid som medlem. Det kan till exempel handla om möjligheten att bli företrädd vid förhandling eller få rättshjälp. Det är därför bättre att du går med i ett fackförbund i dag än att vänta tills en situation väl uppkommer.

Hjälpte den här sidan dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka